latinica  ћирилица
23/01/2020 |  12:46 ⇒ 12:52 | Аутор: СРНА

Усвојен Програм рада Владе ФБиХ за ову годину

Стратешки циљеви и програми Владе Федерације БиХ у овој години односе се на даље усклађивање домаћег са законодавством ЕУ, очување макроекономске стабилности и јачање буџетске одговорности, те економске реформе, наведено је у овогодишњем програму рада који је усвојен на данашњој сједници у Сарајеву.
Влада Федерације БиХ (Фото: fbihvlada.gov.ba) -
Влада Федерације БиХ (Фото: fbihvlada.gov.ba)

Међу стратешким циљевима су и изградња и реконструкција транспортне, енергетске и еколошке инфраструктуре, наставак реформи правосуђа и јавне управе, здравства и социјалног сектора, те борба против корупције и организованог криминала.

Влада је данас утврдила Приједлог закона о заштити права на суђење у разумном року, након што је Уставни суд БиХ континуирано указивао на системско кршење овог права апеланата.

Стога су предузете активности за успостављања ефикасног правног лијека у односу на право на суђење у разумном року кроз законодавни оквир дефинисан овим приједлогом закона - предвиђен је јасан, ефикасан и економичан законодавни оквир који осигурава механизам заштите права на суђење у разумном року.

На сједници је усвојен и извјештај о реализованим активностима Имплементационе јединице Пројекта "Енергетска ефикасност у БиХ" за ФБиХ за трећи квартал 2019. године.

Ријеч је о пројекту утопљавања и обнове јавних зграда, којим је од 2016. до 2019. године обухваћено 48 објеката на подручју ФБиХ, а од укупног броја, енергетска ефикасност је повећана у 35 образовних и осам здравствених институција на кантоналном нивоу, те пет објеката на нивоу Федерације БиХ.

Влада ФБиХ усвојила је и извјештај о раду и финансијско-материјалном пословању Федералне агенције за управљање одузетом имовином за период од 1. јула до 31. децембра прошле године, у којем је ова агенција поступала по укупно 30 судских одлука.

Вриједност имовине којом је Агенција управљала у периоду јул-децембар 2019. године износила је 14.352.913 КМ, а ријеч је о одузетим новчаним средствима, дионицама, некретнинама, хотелу, студентском дому, бензинској пумпи, моторним возилима, грађевнинском материјалу и другом.

Влада је донијела план послова премјера и успостављања катастра некретнина за 2020. годину, а за његову реализацију су Федералној управи за геодетске и имовинско-правне послове у буџету ФБиХ за 2020. годину утврђена средства од 1.678.751 КМ.