latinica  ћирилица
23/01/2020 |  11:52 ⇒ 14:19 | Аутор: СРНА

Марковић: Наставак недвосмислене политике ка ЕУ

Уочи два важна самита ЕУ, у марту у Бриселу и у мају у Загребу, Србија наставља пут ка остваривању основног спољно-политичког интереса земље - чланство у ЕУ, изјавила је посланик у Скупштини Србије и члан Одбора за европске интеграције Весна Марковић.
Весна Марковић (Фото:infosrpska.ba) -
Весна Марковић (Фото:infosrpska.ba)

Марковићева је увјерена да ће након самита ЕУ-Западни Балкан у Загребу, када ће бити објављена и нова методологија о проширењу, ствари бити много јасније и за Србију и земље које су у том процесу.

- Србија је отворила више од половине преговарачких поглавља и очекујем да ове године нова Европска комисија на прави начин вреднује све наше напоре које се односе на бројне реформе у различитим ресорима, а које нису биле нимало лаке - навела је Марковићева.

Она је нагласила да је Србија у односу на друге земље у окружењу остварила значајан напредак на путу ка ЕУ и да ће у 2020. години, не само нова комисија, већ и ЕУ као цјелина заједно са државама чланицама вредновати напоре које су у претходном периоду уложени, преноси Танјуг.

- Нама је без сумње мјесто у ЕУ, то је наш циљ и ми не само географски, него и културолошки припадамо том простору, а већ смо повезани када је ријеч о економској сарадњи, што је за нашу земљу изузетно важно - навела је Марковићева.

Према њеним ријечима, Србија је у сваком тренутку спремна да отвори више од два поглавља, те да је спремно и поглавље које се односи на животну средину, а да ће прије свега од околности унутар ЕУ зависити и динамика Србије на том путу у 2020. години.