latinica  ћирилица
23/01/2020 |  11:48 ⇒ 12:02 | Аутор: sputniknews.com

Путин и Нетанијаху на откривању споменика херојима Лењинграда (ВИДЕО)

Предсједник Русије Владимир Путин стигао је у Израел како би присуствовао форуму "Чувамо сјећање на Холокауст, боримо се против антисемитизма" и откривању споменика херојима опкољеног Лењинграда.
Путин и Нетанијаху (Фото:Sputnik / Sergeй Guneev) -
Путин и Нетанијаху (Фото:Sputnik / Sergeй Guneev)

Споменик херојима блокаде Лењинграда биће откривен у парку Сакер у самом центру Јерусалима, који се налази у близини Кнесета, Врховног суда и израелског Министарства спољних послова.

Премијер Израела Бењамин Нетанијаху и Путин присуствују церемонији свечаног откривања споменика.

Споменик је посвећен јуначком подвигу бранитеља и становника опкољеног Лењинграда током Другог свјетског рата. У његовом постољу налази се капсула са земљом Меморијалног гробља Пискаревски.

Споменик су заједнички пројектовале петербуршке и израелске архитекте. Његова инсталација је заједничка иницијатива ветерана Другог свјетског рата, преживјелих становника опкољеног Лењинграда и држављана Русије који живе у Израелу, као и власти Санкт Петербурга.

Споменик представља месингану стелу на чијем је горњем дијелу, симболизујући пламен свијеће, постављен ливени дио од бронзе.

Ефекат кретања овог "пламена" постиже се захваљујући облику спирале. Штавише, унутра ће бити монтирано позадинско освјетљење које ће у мраку освјетљавати силуете људи урезаних у калуп.

Повезане вијести:

Москва цијени напоре у одржавању сјећања на рат