latinica  ћирилица
23/01/2020 |  11:25 ⇒ 11:25 | Аутор: СРНА

Српски делегати одбацили допуне Кривичног закона

Делегати Дома народа Парламентарне скупштине БиХ нису данас у Сарајеву усвојили Приједлог закона о допуни Кривичног закона БиХ, чији је предлагач хрватски делегат Златко Милетић /ДФ/.
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

Против су били сви српски делегати, као и четворо делегата из ХДЗ-а.

Милетић је предочио делегатима да се предложеним законом предвиђа затворска казна од шест мјесеци до пет година за изазивање или распиривање националне, расне или вјерске мржње негирањем пресуда међународних и домаћих судова за ратни злочин или злочин против човјечности.

Према његовим ријечима, иста казна предвиђена је и за лица које исто дјело учине доношењем одлуке да се лицима пресуђеним за ратни злочин додијеле признања или по њима назову улице, јавни објекти или насеља.

Он је позвао делегате да након 25 година коначно буде пронађено рјешење за доношење закона о негирању геноцида, што је означио као историјски корак ка помирењу између народа у БиХ.

Делегат Денис Бећировић /СДП/ сматра да је ово веома важан приједлог допуне Кривичног закона БиХ и да га подржава у цјелости, јер мисли да је то "закон за будућност".

Душанка Мајић /СНСД/ упозорила је Милетића да убудуће своје приједлоге квалитетно приреми, а не да их три пута мијења или допуњава.

Она је подсјетила да се већ дужи низ година покушавају направити измјене и допуне Кривичног закона БиХ.

Према њеним ријечима, српски делегати не подржавају овај приједлог, између осталог, због лошег стања у правосуђу у БиХ и судске политике различитих аршина.

Она је подсјетила да Савјет Европе ни на који начин не тражи наметање рјешења у вези са поменутим питањима која се односе на негирање геноцида или ратне злочине.

Мајкићева је додала да многи у БиХ заборављају на злочине почињене над припадницима српског народа.

Она се успротивила увођењу вербалног деликта у законодавство БиХ.

Замјеник предсједавајућег Дома народа Бакир Изетбеговић, реплицирајући Мајкићевој, рекао је да се у БиХ не суди ниједном народу него само лицима која су оптужена за ратне злочине.

Он сматра да о карактеру догађаја у рату у БиХ треба да се изјасне судови и историја и да се не смије дозволити величање ратних злочина.

Делегат Денис Бећировић /СДП/ навео је да се не слаже са дискусијом Мајкићеве и заложио се за још ригорозније санкције у Кривичном закону.

Мајкићева је реплицирала Изетбеговићу истакла да се у посљедње вријеме помињу сасвим другачије историјске чињенице о ратним дешавањима у БиХ.

Делегати Дома народа увојили су Приједлог закона о повећању плата за војнике и подофицире у Оружаним снагама БиХ.

Приједлог закона о измјени Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, на приједлог Борјане Кришто усвојио је Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ у претходном сазиву и упутио га Дому народа у даљу процедуру.

У образложењу Приједлога закона, Криштова је навела да се на овај начин жели побољшати статус запослених војних лица која имају најнижи коефицијент за обрачун плате, а која у укупној војној структури запослених војних лица у Оружаним снагама БиХ чине 80 одсто људства, те зауставити негативан тренд напуштања ове службе.

У вријеме усвајања овог законског приједлога у Представничком дому процјене су биле да је за његову реализацију потребно 9,3 милиона КМ.

Делегати Дома народа Парламентарне скупштине БиХ одбацили су данас у Сарајеву Приједлог закона о допуни Изборног закона БиХ, који је у парламентарну процедуру упутио бошњачки делегат Денис Бећировић.

Приједлог је одбијен без расправе и прихваћен је негативан извјештај Уставноправне комисије.

Бећировић је предлагао укидање права да на изборима буду бирана лица која су издржала казну Хашког трибунала или домаћег суда за ратни злочин.

Он је то данас и поновио на сједници Дома народа у уводном излагању.

- Мислим да је наш задатак да вратимо повјерење грађана у институције БиХ и да усвајањем закона покажемо да смо спремни да кренемо према ЕУ - појаснио је Бећировић.