latinica  ћирилица
23/01/2020 |  08:21 ⇒ 08:25 | Аутор: СРНА

Митрополит Амфилохије отворио изложбу о народу, језику и цркви

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије отворио је у Српској кући у Подгорици изложбу "Црна Гора - народ, језик, црква кроз историјска документа", аутора Јована Маркуша.
Амфилохије:Српска кућа у Подгорици изложбу "Црна Гора - народ, језик, црква кроз историјска документа", -
Амфилохије:Српска кућа у Подгорици изложбу "Црна Гора - народ, језик, црква кроз историјска документа",

Митрополит Амфилохије рекао је синић да о безакоњу које је ових дана проглашено за Закон о слободи вјероисповијести у име Црне Горе, на свој начин свједочи и Маркушова књига "Црна Гора - народ, језик, црква кроз историјска документа".

Према ријечима митрополита, сва документа која су у њој наведена свједочанства су тог безакоња које је присутно на овим просторима нарочито послије Другог свјетског рата, од 1945. године.

Говорећи о поистовјећивању властодршаца са државом - "држава то сам ја", и њиховим спочитавањима да кад неко говори нешто протих њих, то чини против Црне Горе, митрополит Амфилохије је истакао да нису они Црна Гора, њено биће и историја, већ су се само у једном тренутку нашли на њеном кормилу.

Он је указао да је спорни Закон о слободи вјероисповијести управо никао из те опаке и отровне богоубилачке и братоубилачке болести.

Митрополит Амфилохије се осврнуо на молитвене литије које од доношења спорног закона сабирају више десетине хиљада вјерника, истичући да је то чудо Божије и да то није политика или партија, већ оно што извире из бића самога народа.

- Васкрсао је народ, васкрсла је Црна Гора преко овог народа. Подгорица је сада духовни центар Европе, јер ово што се ту догађа, оно се данас не може догодити нигдје у Европи. То је чудо - констатовао је митрополит Амфилохије.

О Маркушевој збирци историјских документа говорила је и Јелица Стојановић, предсједница Друштва чланова Матице српске у Црној Гори.

Свечаном отварању су присуствовали Његово преосвештенство владика диоклијски Методије, амбасадор Србије у Црној Гори Владимир Божовић, бројни културни и јавни радници.