latinica  ћирилица
23/01/2020 |  08:12 | Аутор: СРНА

Опрез - клизави коловози, магла и поледица

Саобраћај се на већини путева у Републици Српској и Федерацији БиХ одвија по мјестимично клизавим коловозима, видљивост је мјестимично смањена због магле, а поледице посебно има у вишим предјелима, преко превоја, мостова и на прилазима тунелима, указују из Ауто-мото савеза Српске.
Магла - Фото: илустрација
МаглаФото: илустрација

Магла јутрос смањује видљивост на путевима Зеница-Сарајево, Јајце-Доњи Вакуф-Бугојно и Нови Травник-Бугојно-Купрес, те мјестимично уз ријеке Саву и Спречу.

Опрез је неопходан и због повећане опасности од одрона земље и камења на коловоз.

Због радова на коловозу данас ће бити повремено обустављан саобраћај на дионици магистралног пута М-16 /кружни ток Лауш/-Топлице од 10.00 до 13.00 часова и на дионици магистралног пута Бањалука /Ребровац/-Челинац од 14.00 до 15.00 часова.

Због изградње моста на ријеци Сави измијењен је режим одвијања саобраћаја на ауто-путу Бањалука-Градишка, у зони насеља Чатрња и царинског терминала.

На дијелу магистралног пута Брчко-Бијељина, дионица Брчко-Доња Буковица, саобраћај се одвија једном траком, због санације коловоза.

Због реконструкције раскрснице на споју ауто-пута Бањалука-Добој и магистралног пута Јоховац-Руданка, измјењен је режим одвијања саобраћаја на том магистралном путу.

У току је изградња МХЕ Крупац на ријеци Жељезници, због чега се саобраћај на дионици магистралног пута Крупац-Богатићи на подручју општина Источна Илиџа и Трново одвија наизмјенично, једном траком.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини-Шћепан Поље забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

На регионалном путу Црна Ријека-Бјелајце саобраћај се одвија наизмјенично, једном траком, уз регулацију семафорима.

На дијелу регионалног пута Угљевик-Главичице у рејону Старог Угљевика успорено је одвијање саобраћаја, наизмјенично једном траком, због активираног клизишта.

У тунелу "Врандук" на магистралном путу Зеница-Немила током дана саобраћај се одвија двосмјерно од 5.00 до 21.00 час. Од 21.00 до 00.30 возила се пропуштају наизмјенично, док је од 00.30 до 5.00 часова саобраћај кроз тунел обустављен.

За вријеме обуставе возила до 7,5 тона укупне масе користе обилазницу кроз насеље Тетово, а возила изнад 7,5 тона преусмјеравају се на алтернативне правце Добој-Шићки Брод-Сарајево и Жепче-Завидовићи-Олово-Сарајево.

На граничним прелазима јутрос нема дужих чекања.

Саобраћај за теретна возила и аутобусе обустављен је на граничном прелазу Брчко-Гуња, због безбједносних разлога.