latinica  ћирилица
22/01/2020 |  21:41 ⇒ 21:51 | Аутор: РТРС

Пред Бањалучанима факсимилно издање Мирослављевог јеванђеља

У Културном центру Бански двор у Бањалуци вечерас је отворена изложба "Мирослављево јеванђеље", факсимилно издање најстарије сачуване српске књиге писане ћирилицом.

Изложбу је организовало Удружење "Суверени војни Витешки ред Чувари копља Светог Георгија", а старјешина удружења у Бањалуци Горан Мећава рекао је да је љепота овог факсимила у томе што је данас веома тешко доћи до оригиналне књиге.

- Оригинал се чува у Београду и само једанпут годишње изађе у јавност и то на отприлике десет дана, а значај овог факсимила је што људи имају прилику да му приђу, прелистају, те виде све илуминације које су рађене у њему - рекао је Мећава.

Он је истакао значај Мирослављевог јеванђеља, чија је историја дубока и компликована.

- Мирослав је био жупан Захумља и јеванђеље је радио за себе, али га је поклонио Светом Сави, који је кренуо на Хиландар, те је јеванђеље провело 700 година у Хиландару - навео је Мећава.

Он је рекао да ће изложба у Бањалуци бити отворена мјесец дана, те да је то значајна прилика за грађане да виде како изгледа Мирослављево јеванђеље.

- Овај факсимил који смо изложили тренутно је један од најквалитетније урађених у свијету и откупиле су га бројне библиотеке универзитета из земаља широм свијета - рекао је Мећава.

Мирослављево јеванђеље је најстарији сачувани српски ћирилички рукопис, писан је у посљедњој четвртини 12. вијека за хумског кнеза Мирослава, старијег брата Симеона Немање, а од настанка је имало статус српске реликвије.

По љепоти, разноврсности и величини ликовних украса, раскошној позлати, организацији текста, па и самом формату, Мирослављево јеванђеље заузима јединствено мјесто међу сачуваним православним јеванђелистарима.

Мирослављево јеванђеље је 2005. године уврштено у УНЕСКО регистар свјетске документарне баштине под називом Памћење свијета међу 120 највреднијих сачуваних покретних добара у историји.

Прво фототипско издање одштампано је у 300 примјерака о трошку краља Александра Обреновића, 1896. године у Бечу. Приредио га је Љубомир Стојановић.

Друго фототипско издање Мирослављевог јеванђеља одштампано је у 299 примјерака у Јужноафричкој Републици 1998. године.