latinica  ћирилица
22/01/2020 |  19:52 ⇒ 23/01/2020 | 08:25 | Аутор: РТРС

Институт за јавно здравство Српске издао препоруке за превенцију од коронавируса

Свијетом се шири паника од новог коронавируса. Према посљедњим подацима, до сада је регистровано 440 обољелих и 17 преминулих. На аеродромима су уведене мјере предострожности и здравствене контроле путника. Ванредно је засједала Свјетска здравствена организација. Препоруке је издао и Институт за јавно здравство Српске.

Након што се врата авиона отворе, сваки путник прије него што крочи на тло, мора пред санитарног инспектора, који бесконтактним топломјерима, контролишу температуру баш сваког путника. Уз то, проводе и дезинфекцију на аеродромима. Кина настоји да спријечи ширење коронавируса, због којег је градић Вуан, гдје се вирус и појавио, претворен готово у карантин.

Свијет је у страху, јер се ових дана очекује масовна миграција Кинеза због прославе лунарне нове године. Аеродроми примјењују мјере предострожности јер је вирус, за који не постоји лијек, регистрован и у Тајвану, Филипинима, Тајланду, Јапану, Јужној Кореји, а први случај потврђен је и у Америци. Превентиве ради, Сјеверна Кореја затворила је врата туристима. Нијемци су већ за нови вирус развили први тест дијагностике, помоћу бриса грла.

- Морате узети у обзир да смо усред сезоне грипа. На цијелој сјеверној Земљиној полулопти имамо мноштво болесника с грипом и другим сродним инфекцијама. Сви они изгледају исто. Оно што требамо јесте одговор, да ли је или није нови вирус присутан - рекао је Кристијан Дростен из Института за вирусологију у болници "Чарити" у Берлину.

Иако је потврђено да се “корона” преноси са човјека на човјека, пренос није лак. Вјерује се да потиче са црног тржишта дивљим животињама. Први случајеви доводе се у везу с пијацом у Вуану. Зато је једна од основних препорука – термичка обрада меса и лична хигијена.

- Овај је период када заправо пуно људи може да оболи од благог облика, попут прехладе. То није ништа страшно. Код појединаца може да се развијее озбиљна болест, вирусна упала плућа, која може довести до отказа плућа и осталих органа, рецимо бубрега и нажалост може да заврши смрћу - истакао је Маријан Ивануш, представник Свјетске здравствене организације у Србији.

Ситуацију прати и Институт за јавно здравство Српске. У одговору за нашу телевизију кажу да немамо директне авио-линије с Кином, па је могућност да болест дође у Српску веома мала. Први симптоми упућују на респираторне болести, слично грипу. Опасност од инфекције је већа за оне који путују, па препоручују превентиву.

- Избјегавање блиског контакта с особама које имају акутну респираторну инфекцију; Често прање руку; Избјегавање блиског контакта са животињама; Путници са симптомима акутне респираторне инфекције треба приликом кашљања и кихања да прекрију нос и уста једнократним марамицама и перу руке; Ако путници који су боравили у Кини добију повишену тјелесну температуру, треба да се јаве љекару и дају до знања да су били на том подручју - препоруке су Института за јавно здравство Републике Српске.

Коронавирус забринуо је стручњаке, јер је сличан САРС-у, од којег је 2002. и 2003. преминуло око 800 људи, али који се, ипак, ширио много брже.