X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
22/01/2020 |  19:29 | Извор: ТАНЈУГ

Хрватском новинару пријети затвор због говора мржње према Србима

Државно тужилаштво је након четири године подигло оптужницу против новинара Марка Јурича, којом тражи његово кажњавање у трајању од једне године затвора, условно три године због тога што је у својој телевизијској емисији јавно подстицао на мржњу према српској мањини и Српској православној цркви у Хрватској.
Марко Јурич (фото:youtube.com) -
Марко Јурич (фото:youtube.com)

оред тога, тужилаштво за фирму Плава продукција, чији је Јурич директор, тражи новчану казну од 30.000 куна.

Казна за Јурича се тражи због начина на који је одјавио двије емисије "Марков трг", приказане у продукцији Јуричеве фирме на загребачкој телевизији З1 у јануару 2016.

Општинско државно тужилаштво у Новом Загребу затражило је да он буде кажњен на годину дана затвора, условно на три године. Јурич не би ишао у затвор ако у те три године условне казне не почини ново кривично дјело.

Спорне емисије "Марковог трга" из јануара 2016. широј су јавности постале познате када је Вијеће за електронске медије због Јуричевих изјава на три дана одузело концесију телевизији З1, пренијела је Хина.

То је покренуло протест пар хиљада људи, окупљених око загребачког удружења војних инвалида Домовинског рата (ХВИДРА), који су затражили оставке чланова Вијећа за електронске медије Хрватске и предсједнице тог тијела Мирјане Ракић којој су уручили и капу с четничким обиљежјима.

Веће је цијели случај пријавило Државном тужилаштво, а исто је претходно учинио и тада предсједник Српског народног вијећа, Милорад Пуповац.

У оптужници се наводи да је Јурич у својој емисији 12. јануара 2016. Загрепчанима и свима који шетају Цвјетним тргом поручио "да буду опрезни јер је у близини црква у којој столује четнички викар".

- Дакле, драги моји Загрепчани, када шетате Цвјетним тргом, поготово мајке с дјецом, припазите да не би који од тих четничких викара истрчао из цркве и мало у свом најбољем маниру клања извео свој крвави пир на нашем најљепшем загребачком тргу - рекао је тада Јурич.

Предложио је да би тај трг требало обиљежити таблама: "Пази, оштар четник у близини".