latinica  ћирилица
22/01/2020 |  17:06 ⇒ 17:41 | Аутор: СРНА

У Цетињском манастиру биће служен молебан

У Цетињском манастиру сутра ће бити служен молебан, а најављена литија отказана је на сугестију црногорске Управе полиције, саопштено је из Црквене општине Цетиње.
Цетињски манастир (фото: wikipedia.org / Koroner) -
Цетињски манастир (фото: wikipedia.org / Koroner)

У саопштењу се подсјећа да је циљ литије требало да буде исто што и свих молитвених окупљања ових седмица - молитва за мир, братску слогу и љубав, која је нарушена доношењем "безаконог прописа о слободи вјероисповијести".

- Молебан ће бити служен у Цетињском манастиру, како је и најављено, али литије до Ћипура неће бити, јер Митрополија црногорско-приморска показује добру вољу ради добробити свих грађана Цетиња и Црне Горе и уважава сугестију Управе полиције која је умолила Митрополију да се од литије уздржи у овом тренутку - наводи се у саопштењу.

Аргументација полиције је, кажу у Митрополији, била да су у посједу поузданих информација да би у току литије могло доћи до озбиљног нарушавања реда и мира, те да би за њено одржавање морале бити ангажоване бројне полицијске снаге.

Из Митрополије наводе да су полицију упознали о томе да, са стране Цркве, као ни и у другим градовима, не би били иницирани никакви инциденти.

- Како се не би доприносило мржњи међу браћом, а да се не би угрозило достојанство и прелијепе слике које ових дана долазе са улица црногорских градова које би пале у сјенку полицијских кордона на Цетињу и евентуалних инцидента, литија на Цетињу за сада неће бити одржавана - каже се у саопштењу.

Из цетињске Црквене општине поручују да је Цетињски манастир био и да остаје срце овог града, те да је, као и до сада, отворен за све, без обзира на национална, идеолошка и политичка опредјељења.