latinica  ћирилица
22/01/2020 |  13:15 ⇒ 13:24 | Аутор: Б92

Протести на грчким острвима због препуних мигрантских кампова (ФОТО/ВИДЕО)

Становници грчких острва Лезбос, Самос и Хиос организовали су протесте због начина на који се Влада опходи према мигрантима који на та острва стижу из Турске.
Грчка - протести (Фото:BBC News, Greece) -
Грчка - протести (Фото:BBC News, Greece)

Протести су организовани јер број миграната непрестално расте, а услови у камповима за њих су све гори, преноси Би-Би-Си.

Учесници протеста носе транспаренте на којима пише "Желимо наша острва и наше животе назад", али и "Без затвора за људске душе у Сјеверном Егеју".

Грчка - протести (Фото:BBC News, Greece)

До 10 сати по локалном времену у престоници Лезбоса Митилени окупило се око 3.000 људи, док се у центру Самоса окупило око 1.500 грађана.

Због протеста су затворене продавнице, апотеке и бензинске станице, као и поједине клинике и адвокатске канцеларије, а најављено је и да ће се штрајку придружити таксисти и возачи аутобуса.

Поједини учесници протеста рекли су да је на острвима као у затвору јер мигрантима није дозвољено да напуштају острва нити смију да иду гдје желе.

Тренутно у кампу Морија на Лезбосу борави 19.000 тражилаца азила, док се на Самосу камп за мигранте налази на плантажи маслина на брду које је удаљено неколико минута од центра града.

Избјеглице на грчком острву Лезбос, Фото: REUTERS

Мигранти живе у шаторима, а становници Самоса кажу да је тренутно миграната више него локалних становника.

- Они су другачији, они мијењају нашу културу - рекао је један од становника Самоса и додао да је прије најезде миграната то острво било пуно туриста.

Грчки министар за цивилну заштиту рекао је да тренутно на Самосу живи 7.200 миграната у камповима чији је капацитет 700.