X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
22/01/2020 |  12:51 ⇒ 13:02 | Извор: РТС

"Застава" хит на највећем свјетском сајму наоружања у Лас Вегасу (ФОТО)

Оружје из српске фабрике "Застава" хит је на овогодишњем највећем свјетском сајму наоружања Shot Show, који се одржава у Лас Вегасу, објавио је српски портал у САД Serbian Times.
“Застава” на највећем сајму оружја (Фото:serbiantimes.info/) -
“Застава” на највећем сајму оружја (Фото:serbiantimes.info/)

Американци су "одушевљени" српским оружјем, а највише се траже српски пиштољи, снајпери и полуаутоматске пушке.

Након што се прошле године вратила на америчко тржиште, крагујевачка фабрика је са својим програмом спортског и личног наоружања изазвала велико интересовање на том престижном догађају.

"Заставин" штанд је један од, како је наведено, најпосјећенијих од отварања сајма почетком ове седмице.

- За нас је ово пријатно изненађење. Гужва на нашем штанду не престаје, Американци и остали су одушевљени дизајном, а сви се слажу да тако квалитетно наоружање по овако приступачним цијенама тешко може да се нађе - рекао је Ранко Ристић, представник компаније "Zastava Arms USA", која је ексклузивни партнер и заступник свих Заставиних производа.

"Застава" на највећем сајму оружја (Фото:serbiantimes.info)

Додаје да су у протеклих годину дана добили пуно позитивних рецензија у најеминентнијим америчким магазинима који се баве оружјем и дали пуно интервјуа за америчке медије, због чега су у Лас Вегасу имали рекордан број пословних састанака са највећим дилерима из скоро свих америчких држава, али и многих земаља свијета.

- Од прошлогодишњег сајма "Застава" је по нашој наруџби у Америку извезла више од 25 тона спортског наоружања и дијелова. На друштвеним мрежама прати нас 20.000 људи и тај број расте из дана у дан, што такође свједочи о великом интересовању за оружје произведено у Србији. За ову годину смо, у складу са потраживањима, планирали значајно повећање увоза - истиче један од власника "Zastava Arms USA".

На њиховом штанду стоје изложене популарне полуаутоматске пушке АК-М70, ловачке пушке, а ту су и познати пиштољи ЦЗ-999 и ЕЗ9.

Арсенал (Фото:serbiantimes.info)

- У Америци су тражени ''калашњикови'' са традиционалним дрвеним облогама док мањи број, углавном младих купаца, тражи полимерске. Прави хит сајма је наши кратки аутомат АК ЗПАП92 и ЗПАП85, који се продају са разним додацима како би се задовољили захтјеви купаца - наводе из компаније "Zastava Arms USA".

Велико интересовање је и за снајперску пушку М91, која се по први пут увози на америчко тржиште, а ове године та фирма је имала и доста поруџбина старијих модела пиштоља, попут Застава М57А, чувеног "тетејца".

"Zastava Arms USA" склопио је уговор са "Ер Србијом" о транспорту свих пошиљки наоружања са аеродрома Никола Тесла до чикашког аеродрома О'Харе јер, како кажу, сматрају својом патриотском дужношћу да у посао укључе што више српских фирми.

- Поред комада оружја, понудили смо и онлајн продају дијелова на нашем сајту, као и сервис, што је био новитет на овом тржишту. Наш циљ је да обновимо позитивну слику коју је "Застава" некада имала у Америци, али и у цијелом свијету - каже Ристић и истиче како је нарочито поносан на чињеницу да је један српски бренд за кратко вријеме добио толико позитивних критика у сфери оружја, гдје Американци по традицији сматрају да су неприкосновени.

Сајам наоружања Shot Show, иначе, није отворен за јавност пошто приступ имају само овлашћени купци. Сваке године га посјети више од 65.000 акредитованих произвођача и продаваца спортске, војне и полицијске опреме из 100 држава свијета.

Како је објавио Serbian Times, ноћ прије званичног отварања украдена су два пиштоља са штанда "Заставе" - тетејац и ЕЗ9, што је до сада једина забиљежена крађа на сајму са више од 2.500 излагача.