latinica  ћирилица
22/01/2020 |  11:30 ⇒ 11:32 | Аутор: РТРС

КДМРС: Љекари у Српској стручне и одговорне особе

Најважнија брига сваког љекара мора бити здравље и дигнитет његовог пацијента те савјесно и достојанствено обављање свог позива, рекли су данас у Комори доктора медицине Републике Српске.
Комора доктора Републике Српске - Фото: илустрација
Комора доктора Републике СрпскеФото: илустрација

Како кажу, ове етичке принципе, садржане у Хипократовој заклетви, а који чине темељ племените традиције љекарског позива, никада не смијемо заборавити.

Комора доктора медицине Републике Српске као струковна организација љекара Републике Српске, увијек и у свакој прилици се снажно залаже за хумано, одговорно, етично и професионално обављање љекарске професије.

- Стога ће КДМРС увијек пружати максималну подршку свим надлежним институцијама које проводе истраге и друге поступке, с циљем борбе против било какве неетичности у љекарском послу - саопштили су.

КДМРС апелује на медије да поштују новинарски кодекс и да не пуштају олако непровјерене и нетачне информације.

- Изричитим навођењем имена љекара путем медија, у тренутку кад њихова евентуална кривица још није утврђена, стигматизира се љекарска професија у цјелини те се наноси непоправљива штета угледу прозваних љекара - наводи се у саопштењу КДМРС.

Они кажу да су љекари у Републици Српској стручне и одговорне особе које етично и професионално обављају свој позив, "несебично се дајући својим пацијентима и појединачни случајеви не могу бити оправдање за дискредитацију свеукупне љекарске професије".

- Нико од нас љекара не жели да сакрије и заштити оног ко не ради етично, одговорно и професионално, и први ћемо устати против таквих, а од медија очекујемо да одговорно и професионално обављају свој посао те да увијек имају заступљене све стране укључене у неки конкретни догађај - наведено је уз закључак да се само на тај начин, заједничким радом, може повратити пољуљано повјерење између пацијената и љекара.