latinica  ћирилица
22/01/2020 |  10:40 ⇒ 13:47 | Аутор: sputniknews.com

Албански медији: Приштина "потписала" укидање такси

Приштински портал "Газета експрес" објавио је документ за који наводи да је потписан у Берлину о успостављању авио-линије Београд-Приштина, а према којем се Косово обавезује и да укине таксе према Србији, које је одлазећи премијер самопроглашеног Косова Рамуш Харадинај увео још у новембру 2018. године.
Полупразне рафе у продавницама (Танјуг/Сава Радовановић) -
Полупразне рафе у продавницама (Танјуг/Сава Радовановић)

Портал тврди да наводно посједује комплетан документ у односу на оно што су двије стране објавиле као "писмо о намјерама" и то као засебна документа о оном на шта се двије стране појединачно обавезују да испоруче за слободне ваздушне коридоре.

Тзв. Косово се, према документу приштинске стране и Кфора са "Луфтханзом", такође обавезује и да ће споразуми о слободи кретања и ИБМ споразум (Споразум о интегрисаном управљању прелазима) који су постигнути у Бриселу, примјењивати и на путнике, пошту и терет који се буду превозили на овој релацији, преноси Коссев.

- КФОР задржава право на контролу ваздушног простора изнад Косова у складу са међународно признатим споразумима мисије НАТО-а на Косову. У складу са споразумом и договором Косовска управа цивилног ваздухопловства и КФОР ускладиц́е и потписаће Договор о усклађивању поступака о линији Београд-Приштина. У сваком тренутку Косовска управа цивилног ваздухопловства, аеродром у Приштини и КФОР у обавези су да обезбиједе безбједан лет, укључујући слијетања на релацији Београд-Приштина - наводи се у документу.

Истовремено, приштински лист Коха диторе оцјењује да се "косовска државност доводи у питање" у документу који је косовска страна потписала у Берлину, јер се избјегава употреба назива косовских институција.

У писму које је тзв. Косово потписало са три друге стране косовска управа цивилног ваздухопловства назива се: "Власт за цивилно ваздухопловство на Косову".

Говори се о отварању посебне линије између Приштине и Београда, али се избјегава терминологија назива државних институција, пише приштински дневник.

Тако се нигдје не помиње АСХНА скраћеница за државну агенцију за навигацију, а користи се само "Јединица за ваздушни саобраћај" термин који је био у употреби прије него што је тзв. Косово прогласило независност, преноси Танјуг.

Приштински лист сматра да то показује да су тзв. косовске и српске власти потписале два различита писма специфична за њихов рад.