X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
22/01/2020 |  10:29 ⇒ 10:38 | Извор: СРНА

На прољеће нови мигрантски талас

Директор Граничне службе БиХ Зоран Галић упозорио је да би се БиХ на прољеће поново могла суочити са мигрантским таласом. Напоменуо је да овој полицијској агенцији недостају материјално-техничка средства да би се ефикасно покриле све локације на којима су могући илегални преласци границе.
Мигранти (Фото:www.rtvhit.com) -
Мигранти (Фото:www.rtvhit.com)

Галић је истакао да подаци Агенције за заштиту границе ЕУ /Фронтекс/, Међународне организације за миграције /ИОМ/, те извјештај Еуропола указују на то да ће након зимског периода поново доћи до интензивирања илегалних миграција на западнобалканској рути, чиме би се и БиХ поново суочила са појачаним миграцијским притиском.

Он је навео да је од септембра прошле године примјетан тренд смањења броја илегалних прелазака границе у односу на претходни период, али да је ријеч о сезонском тренду.

У Граничној полицији, додао је он, тренутно је запослено 2.228 службеника, од којих је 2.028 полицијских службеника.

- На пословима граничне контроле распоређено је 1.677 полицијских службеника, од којих у чину полицајца 1.300, старијег полицајца 188, наредника 108 и старијег наредника 81. У односу на важећу систематизацију радних мјеста ових чинова, непопуњено је 281 - рекао је Галић.

Према процјени ове полицијске агенције, да би се покриле све локације на којима су могући илегални преласци границе у зони одговорности јединица Граничне полиције Бијељина, Зворник, Вишеград, Хум-Фоча и Требиње недостаје 100 службених возила, 132 двогледа, 66 ИЦ уређаја, 66 термовизијских уређаја, 86 скаутгард камера, те 1.250 ЛЕД лампи.

- Неопходна је набавка нове специјалистичке опреме којом би могли одговорити на савремене изазове илегалних миграција и обезбиједити заштиту границе - истакао је он.

Галић је навео да је прошле године 13.251 лица одвраћено од покушаја илегалног преласка у БиХ из сусједних земаља.