latinica  ћирилица
22/01/2020 |  10:05 | Аутор: СРНА

Правни кораци за заштиту народа и цркве

Београд ће у наредном периоду активно предузимати правне кораке да заштити српски народ и Српску православну цркву /СПЦ/ у Црној Гори, изјавио је генерални секретар предсједника Србије Никола Селаковић.
Никола Селаковић (Фото: Н1) -
Никола Селаковић (Фото: Н1)

Говорећи о дешавањима након усвајања црногорског Закона о слободи вјероисповијести, Селаковић је рекао да је у интересу Црне Горе, Србије и свих земаља у окружењу да се сачува мир.

Он је истакао да је СПЦ оличење духа српског народа.

- Гдје год Срби живе, ту постоји и СПЦ. Ако желите да је обришете, онда сте угрозили и судбину наших сународника - додао је Селаковић.

Он је напоменуо да је предсједник Србије Александар Вучић изнео став да је против било какве конфедерализације СПЦ, јер се не може конфедерализовати ни српски народ.

- Одредбе, како свјетовног, тако и канонског права су потпуно јасне. Први члан Устава СПЦ из 1957. године каже да је СПЦ јединствена, недељива и аутокефална - истакао је Селаковић за РТС.

Због усвајања Закона о слободи вероисповијести, тензије у Црној Гори не јењавају, а у сусрет сутрашњој молитви и литији на Цетињу, шеф Бироа за медије Владе Црне Горе Срђан Кусовац подијелио је на друштвеним мрежама фотографију на којој пише: "На Цетињу нема шетње".

Већ данима вјерници и грађани других вјероисповијести у знак подршке СПЦ у Црној Гори организују литије због усвајања Закона о слободи вјероисповијести, који предвиђа да држава постаје власник свих вјерских објеката изграђених до децембра 1918. године уколико се не утврди да је нека од вјерских заједница стварни власник.