latinica  ћирилица
22/01/2020 |  09:27 | Аутор: СРНА

Марковић: Отпор према Закону прерастао у обрачун са државом

Црногорски премијер Душко Марковић изјавио је да је разочаравајуће то што се дешава у посљедњих мјесец дана од усвајања Закона о слободи вјероисповијести у црногорском парламенту, те оцијенио да је све прерасло у обрачун са Црном Гором и правом да држава суверено одлучује о унутрашњим питањима.
Душко Марковић (Фото:srbin.info) -
Душко Марковић (Фото:srbin.info)

- Тај атак и невиђену пропаганду носили су актери унутар земље, али најдрастичније и најбруталније актери из сусједне Србије - оцијенио је Марковић за Телевизију Црне Горе.

Марковић тврди да Влада нема одговорности, да су неосновани приговори да није било прилике да се јавност упозна о закону, те да, како је истакао, Митрополија црногорско-приморска "жели да буде ван правног система Црне Горе".

- Само сам ја по основу овог закона имао пет, шест разговора директно са митрополитом Амфилохијем и његовим свештенством - рекао је Марковић и додао да је током сусрета са митрополитом "било дијалога и да нису били у питању формални разговори".

Марковић је оцијенио да је на сцени била и скривена кампања против Закона о слободи вјероисповијести коју је спроводило свештенство Митрополије црногорско-приморске "на недухован начин".

- Пријетило се православним црногорским вјерницима да не подржавају Закон, да не стоје иза власти која га је предложила јер ће не само они, него читаве породице бити проклете и изопштене из православља - навео је Марковић.

Марковић је поновио да нема узурпирања црквене имовине, нити било каквог атака на Српску православну цркву. "У ДПС-у могу бити људи који прихватају програм рада партије и раде у интересу државе. У коју цркву иду, у ког бога вјерују, то је њихово неотуђиво право", додао је он.

Марковић каже да закон промовише слободу вјероисповијести, али на једнак начин за све вјерске заједнице у Црној Гори.

Он тврди да је нетачно да се законом дозвољава вјерницима "црногорске православне цркве" да користе манастире и цркве у којима служи Митрополија.

Марковић тврди да ће се и даље вјерски објекти у Црној Гори користити само у вјерске сврхе, те нагласио да ти објекти имају и историјску и културну вриједност као духовна баштина Црне Горе.

- Кроз те вјерске објекте огледа се настајање Црне Горе - каже Марковић.