latinica  ћирилица
21/01/2020 |  08:08 ⇒ 08:40 | Аутор: sputniknews.com

Иран званично признао: Двије ракете погодиле украјински авион

Други прелиминарни извештај Организације цивилне авијације Ирана о паду украјинског "боинга" указује на то да су авион обориле двије ракете класе "земља-ваздух" кратког домета, које су лансирање из система противваздушне одбране "Тор-М1", наводи се у документу који је објављен на сајту Организације.
Иран, пад авиона -
Иран, пад авиона

Након удара ракета, авион је почео да нагло губи висину док се налазио изнад насеља, а затим је наишао на "препреку" у забавном парку, након чега је пао на земљу.

Летјелица је затим пресјекла фудбалски терен и запалила се.

У извјештају се истиче да су ракете летјеле са сјевера.

У извјештају се наводи да је авион полетеи из Техерана у 06.12 часова по локалном времену, а комуникација са њим је изгубљена када се налазио на висини од око 2.400 метара.

Са екрана секундарних радара, "боинг" је нестао у 06.15 часова, а са примарних радара око 06.18 часова.

Према информацијама примарних радара са аеродрома Мехрабад, у 06:15 авион је скренуо са путање, окренуо се назад, и "вероватно" је летио у правцу аеродрома наредне три минуте, након чега је нестао са радара око 06.18 часова.

Пад украјинског авиона у Ирану

Путнички "боинг 737" авио-компаније "Међународне авиолиније Украјине" срушио се 8. јануара убрзо након полетања из Техерана. Погинуло је свих 176 путника и чланова посаде.

Три дана касније је Техеран потврдио да је систем противваздухопловне одбране Ирана грешком оборио авион, мислећи да се ради о крстарећој ракети.

Како је саопштено, Техеран је очекивао напад САД, због чега су системи ПВО били у пуној борбеној готовости.

Предсједник Украјине Владимир Зеленски је рекао да очекује да Иран у потпуности призна кривицу, да се званично извини, казни кривце и исплати компензацију.