latinica  ћирилица
20/01/2020 |  14:28 | Аутор: СРНА

Одата почаст славним српским војсковођама

Представници Владе Србије и града Београда данас су, поводом обиљежавања годишњица смрти великих српских војсковођа, положили вијенце на спомен-обиљежја војводама Живојину Мишићу и Петру Бојовићу, те генералу Павлу Јуришићу Штурму.
Почаст српским војсковођама - Фото: СРНА
Почаст српским војсковођамаФото: СРНА

Осим помоћника градоначелника Београда Андреју Младеновић, почаст српским војсковођама одали су и државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Зоран Антић, представници Војске Србије и Савеза удружења ратника Србије 1912–1920.

- Сјећајући се ових великана, сећамо се свих људи који су дали живот за слободу наше земље - рекао је Младеновић, саопштено је из градске управе.

Он је подсјетио да је њихова улога посебно важна у Првом светском рату и ослободилачким ратовима прије тога зато што се, како је рекао, мала држава, са релативно малим бројем становника, супротставила великим силама и одбранила сопствену слободу.

- Његујући ту традицију, подсјећамо се колико је велика била цијена српске слободе кроз историју и да смо у обавези да не дозволимо да је било шта угрози - рекао је Младеновић.

Данас се навршило 99 година од смрти славног српског војсковође Живојина Мишића, команданта српске војске приликом пробоја Солунског фронта у септембру 1918. године.

Мишић је био учесник српско-турских ратова /1876-1878./, краткотрајног рата између Србије и Бугарске 1885. године, у балканским ратовима, у Кумановској бици, затим у Првом свјетском рату, у Колубарској бици 1914. године, након које је унапријеђен у чин војводе /маршала/.

Пред крај рата у јуну 1918. године постављен је за начелника штаба Врховне команде.

Мишић је умро је 20. јануара 1921. године, а уз велике грађанске и војне почасти сахрањен је на београдском Новом гробљу, гдје му је откривен споменик 3. децембра 1922.

Чувени српски генерал лужичког поријекла Павле Јуришић Штурм, који је за ратне заслуге добио највећа српска и свјетска војна одликовања, преминуо је 14. јануара 1922. године.

Штурм је био један од најистакнутијих српских официра у балканским ратовима и Првом свјетском рату и веома заслужан за блиставе побједе српске војске над аустроугарском армијом у Церској и Колубарској бици.

Војвода Петар Бојовић, који је преминуо 19. јануара 1945. године, по наводима хроничара, уврштен је у ред највећих војсковођа Првог свјетског рата и српске ратне историје.

Одликован је Орденом Југословенске круне првог реда /1930. године/, Орденом Карађорђеве звезде првог реда /1933. године/ и француским Орденом Легије части /1936. године/, а носилац је и многобројних највиших српских и савезничких одликовања.