latinica  ћирилица
20/01/2020 |  10:25 ⇒ 12:52 | Аутор: sputniknews.com

Курти предложен за премијера самопроглашеног Косова

Покрет "Самоопредјељење" је писмом упућеним предсједнику самопроглашеног Косова Хашиму Тачију, као што се и претпостављало, за будућег мандатара владе предложио предсједника ове странке Аљбина Куртија, преносе медији.
Приштина (Фото:tickmedia/antonkrasniqi) -
Приштина (Фото:tickmedia/antonkrasniqi)

Приједлог за будућег премијера достављен је упркос застоју у преговорима о коалицији између "Самоопредјељења" и ЛДК – странака побејдница на октобарским изборима које још увек не успијевају да пронађу заједничко рјешење за формирање владе.

Председник самопроглашеног Косова, Хашим Тачи, након проглашења званичних резултата октобарских избора у више наврата је позивао Куртија да му прослиједи име мандатара испред његове странке, како би га Тачи, формалним декретом предсједника прогласио особом одговорном за предлагање будуће владе самопроглашеног Косова.

Данашњем именовању уједно је претходила јучерашња најава Хашима Тачија да би могао самоиницијативно да прогласи лидера "Самоопредјељења" Аљбина Куртија за мандатара будуће владе тзв. Косова, пренијели су медији.

Од тренутка преузимања мандата, Курти ће имати рок од 15 дана да новој Скупштини предложи састав владе. Састав владе мора да одобри 61 посланик, преноси портал КосСев.