latinica  ћирилица
20/01/2020 |  10:16 | Аутор: СРНА

Могућа авионска линија између Београда и Приштине

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је данас да би Београд и Приштину, уз 12 редовних аутобуских линија дневно, могла да повезује и авионска линија, први пут послије двије деценије.
Марко Ђурић - Фото: РТРС
Марко ЂурићФото: РТРС

Он је за РТС истакао да очекује да ће данас у Берлину представници Министарства привреде Србије о томе потписати меморандум о разумијевању са њемачком компанијом "Луфтханза", те да би авио-линија могла да заживи када буду укинуте приштинске таксе на робу из централне Србије и настављен дијалог Београда и Приштине.

Говорећи о формирању косовских власти, Ђурић је навео да је од тога ко ће да формира нову владу у Приштини, много важније да права Срба престану да се газе и да се испуне уставне и законске норме, према којим у јавном сектору мора да буде запослено најмање седам одсто Срба.

Он је истакао да је Српска листа освајањем свих 10 загарантованих мјеста у парламенту самопроглашеног Косова довела до тога да ко год хоће да формира владу мора да покуца на њена врата.

Ђурић је подсјетио да је од почетка године започела реализација програма "Србија 2020-2025" на подручју Косова и Метохије, у оквиру којег Србија издваја додатних 150 милиона евра за подршку српском народу.

Према његовим речима, прошле године започела је реализација 348 пројеката помоћи и подршке, што подразумијева обнову школа, амбуланти, болница и комплетне инфраструктуре.

- Мислим да је веома значајно за наш народ што је обновљено у потпуности 49 цркава и манастира - истако је Ђурић.

Осврћући се на убиство још једног заштићеног сведока у поступку против терористичке ОВК-а, Ђурић је нагласио да тај стравичан догађај показује да на самопроглашеном Косову нема владавине права и поштовања основних принципа правде.

- И до сада су на Косову и Метохији убијани заштићени свједоци и због тога, под изговором, нико од вођа терористичке ОВК-а до сада није одговарао за бројне ратне злочине - истакао је Ђурић.