latinica  ћирилица
19/01/2020 |  20:34 | Аутор: РТРС

Апел за одбрану светиња СПЦ потписало више од 12.000 људи

Апел за одбрану Српске православне цркве /СПЦ/ у Црној Гори до сада је потписало 12.240 људи, који траже да се прекине антицрквена пракса у тој држави.
Литија и молебан у Београду за православне вjернике у Црној Гори - Фото: РТС
Литија и молебан у Београду за православне вjернике у Црној ГориФото: РТС

Петицију су електронски потписали чланови Епископског савјета СПЦ у Црној Гори, академици, професори универзитета, доктори наука, глумци, музичари и други из Србије, Црне Горе, Републике Српске, Хрватске, Сјеверне Македоније и расијању.

У апелу се тражи да се тренутно и у свакој својој појави обустави антицрквена, антицивилизацијска и антидржавна пракса.

Подршку су пружили митрополит црногорско-приморски Амфилохије, епископи будимљанско-никшићки Јоаникије, милешевски Атанасије, диоклијски Методије, захумско-херцеговачки Димитрије, буеносајрески и јужноамерички Кирило, умировљени епископ захумско-херцеговачки Атанасије.

Међу потписницима су и Матија Бећковић, Гојко Ђого, Ненад Кецмановић, Владимир Кецмановић, Срђан Лалић, Часлав Копривица, Данило Баста, Милош Биковић, Ненад Јездић, Миодраг Караџић, Вук Костић, Андрија Милођевић и многи други интелектуалци.

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић данас је рекао да власт неће повући Закон о слободи вјероисповијести који предвиђа одузимање имовине СПЦ.

Након што је црногорски парламент крајем прошле године донио овај закон, у црногорским градовима услиједили су молебани и литије у којима су хиљаде вјерника исказале отпор према дискриминаторском Закону.

Литије су предвођене свештенство СПЦ у Црној Гори, а подршка им је пружена и у Републици Српској и Србији.