latinica  ћирилица
19/01/2020 |  14:56 ⇒ 19:58 | Аутор: СРНА

Додик: Законом учињена дискриминација, подржати његово укидање

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик оцијенио је неприхватљивим црногорски Закон о слободи вјероисповјести, јер је њиме учињена дискриминација према Српској православној цркви и њеној имовини, те да треба подржати захтјеве за његово укидање.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је навео да се тим законом СПЦ и њена имовина покушавају ставити у нејасан статус.

Он сматра да треба подржати захтјеве да тај закон у Црној Гори буде укинут и да СПЦ буде сигурна да може имати исти статус као што га имају и друге вјерске заједнице у тој држави.

- Дискриминација, која је учињена, створила је то да су друге вјерске заједнице повлаштене, а СПЦ је остала да се с њом обраунава - рекао је Додик, који је данас учествовао у литији улицама Бањалуке у знак подршке српском народу и СПЦ у Црној Гори.

Он је додао да су Католичка црква, Јеврејска заједница и Исламска заједница направили посебне уговоре са црногорском државом, док је статус СПЦ једино остао недефинисан.

- Драго ми је што се српски народ окупља око СПЦ у данима када се обиљежавају важни датуми, као овај данашњи. Желим рећи да смо Божић прославили, што је видљиво, у најмасовнијем окупљању. И данас је Бањалука показала да има одговорност према укупном државном и националном питању и зато је данас овде био импозантан број људи - нагласио је Додик.

Према његовим рјечима, данашња литија у Бањалуци била је посвећена подршци српском народу и Цркви у Црној Гори у настојањима да се покаже јединство када је ријеч о одбрани српских светиња, ма гдје да се налазе.