latinica  ћирилица
19/01/2020 |  08:21 ⇒ 10:35 | Аутор: СРНА

Пливање за Крст часни у градовима Црне Горе

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије јутрос служи у Саборном храму Васкрсења Христовог у Подгорици.
Пливање за Часни крст (архив) - Фото: РТРС
Пливање за Часни крст (архив)Фото: РТРС

Након Свете архијерејске литургије, од Саборног храма кренуће Литија до Немањине обале, гдје ће се на саставцима ријека Рибнице и Мораче у 12.00 часова бити одржано традиционално богојављенско пливање за Часни крст.

Митрополит ће у 12.30 часова на истом мјесту обавити и саборно крштење дјеце и одраслих.

Свете литургије јутрос ће бити служене и у осталим градовима у Црној Гори, а потом ће се пливати за Часни крст.

Његово преосвештенство епископ диоклијски Методије јутрос служи у Храму Свете Текле у Даниловграду, а по завршетку богослужења градским улицама проћи ће богојављенска литија до градског моста, гдје ће бити освештана Зета и пливање за Часни крст.

У Бару ће јутрос бити служена литургија у Храму Светог Јована Владимира, а у подне ће на плажи код Дворца Краља Николе бити организовано пливање за Часни крст.

Српска православна црквена општина грбаљска организује у 11.00 часова богојављенско пливање за Часни крст на пристаништу у Бигови.

Претходно ће у 9.00 часова у Храму Светог Николе бити служена Света литургија, а у 10.30 часова проћи ће литија.

И У Улцињу ће јутрос бити служена Света литургија, а потом ће у подне на Малој плажи бити одржано богојављенско витешко надметање за Часни крст.

У Никшићу ће данас у 13.00 часова на језеру Крупац бити организовано пливање за Часни крст, а претходно ће бити служена Света литургија.

Парохија паштровска и Спортско-рекреативни клуб "Свебор" из Будве организују пливање за Часни Крст. Прво ће у манастиру Прасквица бити служена литургија и обављено водоосвећење, а потом ће на Светом Стефану бити освештано море и обављено пливање за Часни крст.

Света служба биће јутрос ће у 10.00 часова бити служена и у Цркви Светог Николе у Старом граду у Котору, а богослужења ће бити и у црквама у Херцег Новом. Протестна литија у Херцег Новом за одбрану светиња кренуће из храмова у 9.30 часова, а пола сата касније на Шкверу ће бити освештано море и одржано такмичење за Часни крст.