latinica  ћирилица
18/01/2020 |  21:41 ⇒ 19/01/2020 | 08:48 | Аутор: РТРС

Епископ Елпидофор писао Помпеу: У Црној Гори се крше права православних хришћана

Архиепископ амерички Васељенске патријаршије Елпидофор, написао је писмо америчком државном секретару Мајклу Помпеу у којем га упозорава на најгрубље кршење људских и вјерских права православних хришћана у Црној Гори, а поводом усвајања контроверзног Закона о слободи вјероисповијести.
Архиепископ Елпидофор (фото: Ekathimerini) -
Архиепископ Елпидофор (фото: Ekathimerini)

Ради се о једном од најутицајнијих епископа, не само у САД, већ у цијелом свијету.

Превод текста писма преносимо у цијелости:

Драги господине државни секретару

Као предсједник Сабора канонских православних епископа у Сједињеним Америчким Државама, имам посебну част препоручити Вашој пажњи посебну забринутост православних хришћана наше земље, за нашу браћу и сестре у Црној Гори, који подносе нарушавање вјерских слобода након недавног усвајања "Закона о слободи вјерописповијести и статусу вјерских заједница" од стране црногорског парламента.

Чини се да имплементација овога закона подразумијева средство за конфискацију црквених некретнина изграђених прије 1918, а којима недостаје формална документација о посједовању. Наша браћа и сестре у Православној цркви у Црној Гору су директно погођена овим мјерама које пријете осамстогодишњем континуираном духовном присуству и културном насљеђу. Дубоко сам забринут због све израженијих тензија у црногорском друштву, у вријеме док православни хришћани настављају са својим мирним протестима у напору да заштите своје светиње.

Позивам Вас, стога, да заштитите православне хришћане у Црној Гори, а против било којег облика кршења њихових људских и вјерских права, те Вас у потпуности подржавам у вашем водству међународних дипломатских приступа у постизању правичних рјешења, како у овој ситуацији, тако и у другим ситуацијама које укључују вјерске слободе широм свијета. Молим се за мир у Црној Гори, вјерске слободе за све и отворени дијалог са свим странкама о овом закону. Молим се такође за Вашу породицу и за Сједињене Америчке Државе.

Извор: preokret.info