latinica  ћирилица
18/01/2020 |  12:22 ⇒ 17:36 | Аутор: СРНА

"Дуг бивше СФРЈ није велико оптерећење за Београд"

Професор економије Љубодраг Савић рекао је да дуг бивше СФРЈ није велико оптерећење за Србију, која дугује 1,9 милијарди евра.
Панорама Београда (фото: novinenovosadske.rs) -
Панорама Београда (фото: novinenovosadske.rs)

Савић је за ТВ Прва објаснио да се највећи дио тог дуга, милијарду евра, односи на Париски клуб, 670 милиона на Свјетску банку, а ту су и Кувајт и још неки мањи дугови.

Он је додао да ће Србија током ове године по основу главнице и камате на ове зајмове дати 241,64 милиона евра, а рате ће кредиторима плаћати до 2041. године.

- То је само мањи дио онога што данас Србија дугује - истакао је Савић и навео да је укупан дуг око 28,5 милијарди евра.

Савић је подсјетио да је бивша СФРЈ 1991. године имала 15 милијарди дуга, а данас су се земље бивше заједничке државе вјероватно приближиле цифри од 200 милијарди долара укупно.

- Тај дуг је највећим дијелом утрошен на капиталне објекте који постоје и данас, док је један дио узет и за изградњу фабрика које су у међувремену пропале - указао је Савић.

Он је напоменуо да је, према уговору о сукцесији, Србија преузела тачно онолико дугова колико је уговорено, када се отцијепила Црна Гора.

Савић је рекао да су Хрватска и Словенија давно елиминисале дугове, те да нема разлога да то уради и Србија.