latinica  ћирилица
17/01/2020 |  12:04 ⇒ 15:05 | Аутор: РТРС

Додик и Вучић 29. јануара у Дрвару и Мркоњић Граду (ФОТО/ВИДЕО)

У Београду је одржан састанак српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика са предсједником Србије Александром Вучићем.
Вучић-Додик састанак Београд (фото:instagram) -
Вучић-Додик састанак Београд (фото:instagram)

Састанак Додика и Вучића одржан је у згради Генералног секретаријата предсједника Србије.

Вучић је након састанка рекао да је данас са Додиком имао добар разговор и да је и овај састанак дио редовних консултација. Навео је да је разговарано о више тема и најавио даљу финансијску подршку Републици Српској.

- Веома сам задовољан нашом сарадњом, више новца него икада смо уложили у Српску и захвалан сам што су /српски члан Предсједништва БиХ Милорад/ Додик, предсједница /Републике Српске Жељка/ Цвијановић и /премијер Радован/ Вишковић увијек тражили више за Републику Српску - рекао је Вучић.

Предсједник Србије је истакао да ће 29. јануара доћи у Дрвар, гдје ће бити отворена фабрика Јумко.

- 29. јануара бићу гост /Милорада/ Додика у Дрвару. Тог дана посјетићу и Републику Српску, односно Мркоњић Град како бисмо видјели шта још можемо да урадимо и како да помогнемо нашем народу у том дијелу Српске - рекао је Вучић.

Он је нагласио да је закључено да је потреба српског народа, гдје год он живио, очување мира и политичке стабилности на Балкану, те да су се  он и Додик договорили да ураде све што је могуће да се то очува.

Вучић је навео да је разговарано и о сарадњи Србије и БиХ. Подсјетио је да је изграђен мост Братунац-Љубовија, изразивши захвалност Додику и предсједавајућем Савјета министара Зорану Тегелтији за деблокаду граничног прелаза Братољуб.

Вучић је навео да је разговарано и о ситуцији у региону, положају српског народа и да су подржали залагање СПЦ за очување светиња у Црној Гори.

Додик је рекао да је и данас потврђена добра сарадња са Србијом.

- Постоје одређени проблеми у вези са границом Србије и БиХ и ми Срби смо за то да се то питање коначно ријеши - навео је Додик.

Он је рекао да је разговарано и о Дрвару, изразивши захвалност Вучићу за подршку овој општини, као и за помоћ Српској уопште.

- Компанија Јумко у пробном периоду рада запошљава 70 жена, а план је да у наредних неколико седмица заполси још 30. Ових дана, у Дрвару је отворена и пословница Комерцијалне банке. Сматрам да се вријеме опоравка, прије свега Дрвара, мјери од доласка помоћи Србије - навео је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ је истакао заслугу Србије за изградњу ауто-пута од Кузмина до Раче, рекавши да радови на том пројекту значајно напредују. Како је рекао, план Републике Српске је градња дионице од Добоја до Раче.

- Захваљујући Србији, у прошлој години отпочели смо пројекте у свим општинама Српске, што подразумијева реконструкцију школа, вртића, градњу инфраструктурне мреже... - навео је он и захвалио Србији и њеном руководству, наводећи да ће један од највећих вртића у БиХ - вртић у Брчком, носити назив "Београд".

Додик је подсјетио да је Србија гарант Дејтонског споразума. Поручио је да без Републике Српске нема измјена Дејтона и да је за српски народ у БиХ прихватљиво само враћање изворном тексту овог споразума.

Када је ријеч о ситуацији у Црној Гори, српски члан Предсједништва БиХ рекао је да је у току удар на Српску православну цркву у овој земљи, који је претходно извршен и у Сјеверној Македонији.

 

      View this post on Instagram

"Imali smo dobre razgovore, bilo je više tema na stolu, ključni zaključak je da je nasušna potreba srpskog naroda, ma gde da živi, očuvanje mira i političke stabilnosti na Balkanu. Naš posao je da učinimo sve što je u našoj moći da to očuvamo. Razgovarali smo saradnji Srbije i BiH i o provođenju u delo naših zajedničkih planova. Uskoro ratifikujemo kreditni aranžman koji imamo sa Turskom oko izgradnje auto-puta Beograd-Sarajevo i u potpunosti krećemo u obavljanje radova na deonici Kuzmin-Rača. Srbija gradi most prema Republici Srpskoj i BiH, mi smo spremni da vidimo kako da pomognemo dalje našim partnerima iz Republike Srpske i BiH u izgradnji auto-puta prema Bjeljini. Razgovarali smo o onome što smo obećali građanima opštine Drvar i 29. januara biću gost predsednika Dodika u Drvaru. Kompanija Jumko otvara svoj pogon tekstilne industrije i Komercijalna banka svoju podružnicu i veoma sam im zahvalan na tome."- Predsednik Vučić nakon sastanka sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Jan 17, 2020 at 4:24am PST