latinica  ћирилица
17/01/2020 |  09:07 | Аутор: СРНА

Оптужница против Алена Хрватовића и Адмира Салиховића

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Алена Хрватовића /41/ и Адмира Салиховића /41/ због међународне трговине веће количине ручних бомби, аутоматских пушака, пиштоља, те других врста оружја и муниције из БиХ према Њемачкој и Холандији, саопштено је из ове правосудне институције.
Тужилаштво БиХ - Фото: илустрација
Тужилаштво БиХФото: илустрација

У оптужници је наведено да су од почетка 2019. године до 18. фебруара 2019. године, оптужени Хрватовић као организатор и руководилац групе за неовлаштени промет оружјем, а другооптужени Салиховић, те друга њима позната лица као припадници организоване групе, с циљем стицања противправне имовинске користи, вршили међународно кријумчарења веће количине оружја и војне опреме.

Оружје, муниција и војна опрема откривени су и заплијењени у Дрездену, а претресом моторног возила мерцедес, регистарских ознака БиХ, пронађено је 95 ручних бомби и макета ручне бомбе, четири полуаутоматске пушке, осам пиштоља, као и значајна количина муниције разних калибара и војне опреме која је била намијењена илегалном тржишту.

Оптужени се терете да су починили кривично дјело неовлаштеног промета оружјем и војном опремом, те производима двојне употребе из Кривичног закона БиХ.

Тужилаштво БиХ остварило је значајну сарадњу са партнерским агенцијама Њемачке.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.