latinica  ћирилица
16/01/2020 |  19:18 | Аутор: СРНА

Алибабић изнио сазнања о убиству војника ЈНА

Бивши начелник Сектора Службе државне безбједности /СДБ/ Мунир Алибабић изјавио је данас у Суду БиХ да је од Екрема Омерагића сазнао да су припадници специјалне јединице "Шева" ликвидирале заробљене војнике ЈНА у Великом парку у Сарајеву 1992. године.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

У наставку суђења команданту Специјалне јединице МУП-а такозване РБиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за ово убиство, Алибабић је рекао да је о овој јединици први пут чуо на састанку са вршиоцем дужности подсекретара СДБ-а Асимом Даутбашићем и тадашњим министром унутрашњих послова Алијом Делимустафићем.

- Они су рекли да Сарајево мора имати јединицу која ће организационо бити у СДБ, те хитно рјешавати бројне проблеме који су били евидентни у граду. Ја са тим нисам био сагласан јер сам знао да то може потећи само из "Шуре", дијела радикалне елите СДА. Ова група је почетком априла 1992. године формирана мимо мене - изјавио је Алибабић.

Овај свједок Тужилаштва БиХ је рекао да је Даутбашић почетком априла прешао у Дом полиције, да је за себе везао комплетан састав управе СДБ-а, као и да је скоро годину дана био везан за радикално клерикални врх СДА.

- Асим /Даутбашић/ ми је рекао да га шаље "Шура" у Специјалну да контролише и помаже Викићу. Тај дио руководства СДА је сумњао у Викићеву лојалност, који је био под њиховим великим притиском - свједочио је Алибабић.

Он је навео да су у том периоду постојале групе које су се звале "беретке", и "Патриотска лига" које су биле везане за "Шуру", затим јединица Јуке Празине која је била у саставу "Патриотске лиге", те специјална група "Шеве" која је била уз Асима Даутбашића.

Алибабић је рекао да је "Шевама" руководио Даутбашић, а касније и Неџад Херенда, те да их је подржавао Бакир Алиспахић, начелник Центра служби безбједности, а касније министар полиције.

- Ове групе нису имале никакве везе са специјалном јединицом Драгана Викића - нагласио је свједок.

Алибабић је потврдио да је о свему што се дешавало свакодневно информисао Алију Изетбеговића који је од њега тражио информацију о судбини заробљених војника ЈНА, како би наставио започете разговоре са СДС-ом, који су прекинути због овог догађаја.

- Прво сам провјеравао гдје се налазе заробљеници. Подсекретар СДБ-а Неџад Угљен ми је рекао да су их ликвидирали Керим Лучаревић, који се представљао и понашао као командант војне полиције, и његови људи - испричао је свједок.

Он је додао да га је Даутбашић питао ко га је упутио да се интересује за четнике, након чега му је лежерно рекао да су их убили припадници Специјалне групе и запалили њихова тијела на Дариви.

- Исти дан сам Изетбеговићу пренио шта ми је Даутбашић рекао. Ту су још били Фикрет Абдић, предсједников савјетник /Хајрудин/ Сомун и Ејуб Ганић који ме изненадио када је рекао: "А то су ови из нове специјалне јединице" - испричао је Алибабић.

Он је додао да је тек 1993. године, када је постао начелник ЦСБ-а, сазнао да ликвидација војника ЈНА није била евидентирана ни у ријешеним, ни у неријешеним случајевима.

Алибабић је рекао да је тадашњем Предсједништву поднио извјештај у којем је "Шеве" означио као групу за ликвидацију, али да је извјештај одбијен и да је та група у априлу 1993. године добила признање од, како му се чини, "министра /Јусуфа/ Пушине".

Свједок је нагласио да је неколико пута с Викићем разговарао о убиствима у Великом парку и да му је он испричао да је, када су довели заробљенике, рекао да их воде јер нису за њих надлежни, а да је затим чуо пуцњеве, након чега је један од специјалаца ушао и рекао да је Херенда побио заробљенике.

Он је додао да му је Викић испричао да је наредио да се сви који нису из његове јединице склоне од објекта, а Даутбашићу је реко да неће да има ништа с тим.

Викић је свједоку тада испричао да га је звао Пушина да склони тијела, али да му је он одговорио да их склони онај ко их је побио.

Алибабић је додао да је о овим догађајима давао више изјава под притиском јер су они који су га испитивали ишли на то да је за све одговоран Викић, а да нису дали да се спомену Даутбашић, Угљен и Алиспахић.

Осим Викића, у предмету "Велики парк", за убиство заробљених припадника ЈНА 1992. године у Сарајеву оптужени су бивши помоћник министра унутрашњих послова тадашње БиХ Јусуф Пушина, те Нермин Узуновић и Младен Човчић, који се прије промјене имена звао Сенаид Чавчић.

Оптуженима је стављено на терет да су били информисани о заробљавању осам припадника ЈНА српске националности из транспортера у квару на подручју сарајевског насеља Добриња.

Према оптужници, они су били информисани о стављању заробљених војника ЈНА под контролу и надзор полицијских и безбједносних структура, који су потом изведени у Велики парк близу Дома полиције у центру Сарајева, гдје су убијени.

Тијела припадника ЈНА склоњена су и одвезена с циљем уклањања и прикривања доказа, али су пронађени дјелимични посмртни остаци двојице убијених, док се за осталим посмртним остацима још трага.

Наставак суђења заказан је за 23. јануар, када ће Алибабића испитати браниоци оптужених.