latinica  ћирилица
15/01/2020 |  19:33 ⇒ 20:38 | Аутор: sputniknews.com

Шта су највећи изазови за будућег руског премијера?

Директор Федералне пореске службе Русије Михаил Мишустин позван је на мјесто предсједника Владе земље као "технички" премијер, како би израдио Уставне амандмане и реализовао националне пројекте, а не за испољавање политичких амбиција, сматра политички аналитичар Александар Коњков.
Владимир Путин и Михаил Мишустин (фото: Sputnik / Alekseй Nikolьskiй) -
Владимир Путин и Михаил Мишустин (фото: Sputnik / Alekseй Nikolьskiй)

- Мислим да Мишустин уопште може постати својеврстан "технички" премијер, што је категорија која је била позната у прва два мандата предсједника Путина, односно такав премијер типа (Михаила) Фраткова или (Виктора) Зупкова. Премијер који нема политичке амбиције, али истовремено има конкретан, јасан задатак, на чијој ће реализацији радити - објаснио је Коњков за Спутњик.

Међу задацима који су Мишустину и новој Влади повјерени, стручњак је издвојио достизање националних циљева и реализовање националних пројеката, као и развој, разматрање и усвајање измјена на Устав Русије, које је предсједник Русије Владимир Путин предложио у обраћању Савезној скупштини. Према његовим ријечима - управо ове измјене Устава указују на "привремени" карактер нове Владе.

Премијер Дмитриј Медведев је 15. јануара објавио предсједнику Владимиру Путину да цијела Влада подноси оставку. Прес-служба Кремља касније је саопштила да је Путин за новог премијера предложио Михаила Мишустина.

Повезане вијести:

Михаил Мишустин - кандидат за премијера Русије

Путин неће мијењати Устав како би себи омогућио и трећи мандат

Путин предложио Медведеву функцију замјеника секретара Савјета безбједности

Медведев распушта руску Владу