latinica  ћирилица
15/01/2020 |  16:26 ⇒ 16:26 | Аутор: РТС

Албанија протјерала иранске дипломате

Влада у Тирани протјерала је у сриједу двојицу иранских дипломата, објашњавајући да су под маском дипломатских представника, у ствари, били припадници Револуционарне гарде и обавјештајне службе.
Иран и Албанија - Фото: илустрација
Иран и АлбанијаФото: илустрација

Сајед Ахмед Хосеини Аласт и Мохамед Пеиманемати су проглашени непожељним особама пошто их је Влада у Тирани оптужила да се баве стварима "неспојивим" са правилима дипломатске службе и Бечком конвенцијом.

- Представници Исламске републике Иран су замољени да одмах напусте албанску територију - објаснио је албански министар спољних послова Гент Чакај.

Албанија је већ година у лошим односима са Ираном, прије свега јер је бивши премијер Саљи Бериша својевремено пружио уточиште групи иранских дисидената, које Техеран сматра "издајницима и терористима".

Број припадника организације Муџахедин ел Калк је, када су на власт дошли социјалисти Едија Раме, са пар стотина порастао на око 3.000.

- То је веома мала, али и веома зла европска држава у којој амерички елементи сарађују са иранским издајницима и кују планове против Исламске републике - рекао је прошле седмице ирански вјерски лидер, ајатолах Али Хамнеи. 

Албанска полиција је, прошлог љета, објавила да је предупредила терористички напад иранских обавјештајаца на комплекс код Драча, који припада дисидентима из Муџахедин ел Калка, као и да су у цијелу операцију умијешани и турски криминалци.

Полиција у Тирани је објавила и да је прије неколико мјесеци, накратко, испитивала главног иранског оперативца, али да је пуштен због недостатка доказа. Прије неколико година, ухапшен је и турски криминалац, који је некако умакао из кућног притвора.