latinica  ћирилица
13/01/2020 |  20:48 ⇒ 14/01/2020 | 08:23 | Аутор: СРНА

Састанак о именовању Божовића најраније сутра, а најкасније у сриједу

У Сарајеву би већ сутра, а најкасније у сриједу, 15. јануара, требало да буде одржан састанак представника СДА, СНСД-а и ХДЗ-а с циљем отклањања недоумица у вези са именовањем Млађена Божовића за министра за људска права и избјеглице БиХ, рекла је предсједавајућа Клуба СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ.
Сњежана Бурсаћ Новаковић - Фото: РТРС
Сњежана Бурсаћ НоваковићФото: РТРС

- Састанак ће сигурно бити одржан сутра или најдаље у сриједу, али свакако прије треће редовне сједнице. То представља једну врсту редовних састанака, мада у овом тренутку имамо конкретну тему која не спада у уобичајене међустраначке договоре - изјавила је Бурсаћева Срни.

Она је додала да су СДА и СББ приликом дјеловања Комисије за припрему избора Савјета министара изразили конкретну уздржаност о питању подршке једном од министара који није није изабран и најавиле потребу додатног страначког усаглашавања.

- С обзиром на то да ми са неколико странака заједно дјелујемо на заједничком нивоу, сматрамо да би на том нивоу требало наставити разговоре и покушати доћи до конкретног рјешења. Нас прије свега интересује шта је то конкретно што они замјерају, јер је Божовић прошао све провјере, а, са друге стране, не постоје формално-правне препреке за избор. Конкретно мислим на одлуке судова, да није осуђиван, нити се води процес против њега - истакла је Бурсаћева.

Она није могла да прецизира вријеме одржавања састанка, али је увјерена да би најраније требало да буде одржан сутра у Сарајеву.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ требало би да у четвртак, 16. јануара, одлучи да ли ће Млађен Божовић, којег је предложио ДНС-а, бити именован за министра за људска права и избјеглице у Савјету министара.

Комисија Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ за припрему избора Савјета министара почетком јануара није подржала Божовићево именовање за министра, али ова одлука није обавезујућа за Представнички дом.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик упозорио је да би поновно оспоравање Божовићевог избора значило нову кризу у БиХ.

Повезане вијести:

Нешић: Подржати Божовића, у супротном се шаље лоша порука