latinica  ћирилица
13/01/2020 |  09:43 | Аутор: СРНА

СДА жели да врати утицај на правосуђе

СДА жели да врати утицај на рад правосуђа БиХ, а један од разлога је то што је за злочине над Србима за три године оптужено више лица него у претходних 11 година, изјавио је предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милан Тегелтија.
Милан Тегелтија (фото: Н1) -
Милан Тегелтија (фото: Н1)

- Управо то је један од разлога због којих и даље трпимо нападе СДА која, у намјери да се поново докопа контроле над правосудним институцијама, тражи реформу ВСТС - рекао је Тегелтија за Политику.

Он је додао да су од 2004. до 2015. године у Тужилаштву БиХ подигнуте 53 оптужнице против 102 лица за случајеве у којима су жртве Срби, док је од 2015. године до данас подигнута 41 оптужница против 126 лица.

Тегелтија је рекао да је до прије неколико година правосуђе на нивоу БиХ било добрим дијелом под својеврсном контролом СДА коју су у томе, због одређених политичких интереса, прећутно подржавали и поједини међународни фактори.

Напомињући да је то изазивало снажно неповјерење грађана Српске, Тегелтија је додао да се правосуђе успјело истргнути из тих полуга политичке контроле и учинити независним, али да је након тога кренула хајка која је долазила из појединих политичких кругова у Федерацији БиХ, примарно из СДА.

- Против правосуђа и ВСТС покренута је медијска кампања како би створили алиби за поновно преузимање контроле над правосуђем - сматра Тегелтија.

Коментаришући то што ревидирана стратегија за процесуирање ратних злочина у БиХ чека усвајање више од годину дана, он је рекао да је то потпуни апсурд, јер се сви политичари декларишу за процесуирање ратних злочина, а онда не усвајају стратегију која то омогућава конкретним механизмима.

Он је оцијенио да је очигледно да иза декларативних опредјељења не стоји искрена намјера политичких актера да се процес убрза и процесуирају сви починиоци ратних злочина у БиХ.

Говорећи о различитим погледима на правосудне институције на нивоу БиХ, Тегелтија је рекао да се у ФБиХ, као и неким међународним круговима, очекује од тих институција да дисциплинују политичаре, првенствено из Републике Српске.

Он је додао да се то дисциплиновање односи и на оне из ФБиХ који нису на линији доминантне већинске политике која тежи централизацији БиХ и преузимању контроле друштвено-политичког живота.

- Таквој улози правосудних институција Српска се жестоко противи и има, рекао бих, оправдан страх због неких искустава из прошлости - рекао је Тегелтија, наводећи да отуда у Српској постоји неповјерење и отпор, а у ФБиХ незадовољство због неостварених очекивања.

Коментаришући извјештај експерта Европске комисије Рајнхарда Прибеа да правосудни систем у БиХ не функционише адекватно, Тегелтија је рекао да Прибе, с једне стране, препознаје проблеме који проистичу из сложене уставне структуре БиХ и разлоге незадовољавајућег функционисања процесуирања корупције.

Тегелтија није желио да коментарише политичку димензију овог извјештаја.