latinica  ћирилица
10/01/2020 |  22:25 ⇒ 22:27 | Аутор: СРНА

"Пале - родно мјесто Српске"

Културно-умјетничким програмом у Културном центру на Палама, вечерас је почела дводневна манифестација "Пале - родно мјесто Српске" поводом Дана Републике, најзначајнијег датума у новијој историји српског народа.
"Пале - родно мјесто Српске" - Фото: СРНА
"Пале - родно мјесто Српске"Фото: СРНА

Директор Културно-спортског центра "Пале" Мирослав Симовић истакао је да је најбољи начин чувања Републике очување вјере, традиције и обичаја.

- Ако потомци стваралаца буду баштинили вриједности, њихова жртва неће бити узалудна - истакао је Симовић.

Он је додао да је за сутра у оквиру манифестације Гусларско друштво "Старина Новак" са Пала припремило програм на којем се очекује учешће гуслара из Жабљака, Обреновца, Београда и Калиновика, као и бесједе специјалних гостију.

Начелник општине Пале Бошко Југовић захвалио је организаторима манифестације за богат културно-умјетнички програм и додао да ће обиљежавање Дана Републике бити настављено и сутра.

- Настојаћемо да сваке године обогатимо културно-умјетнички програм и да обиљежавамо Дан Републике јер је она настала на Палама - навео је Југовић.

У име Општинског одбора Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ "Просвјета", Александар Рајић је рекао да су се вечерас представили дјечија фолклорна секција, млади гуслар, епски пјесници Саша Николић и Славко Перошевић, као и чланови КУД-а "Братство" из Војковића и "Свети Сава" из Београда.

Он је додао да су учесници представили богатство српског фолклорног насљеђа из различитих крајева у којима живе Срби и тиме дали допринос обиљежавању Дана Републике Српске.

Умјетнички директор КУД-а "Свети Сава" из Београда Слободан Мирковић каже да је њихово друштво извело "Влашке игре" и "Игре из Шумадије", додајући да су четврти пут на Палама.

Манифестацију су организовали Културни центар Пале, Општински одбор СПКД "Просвјета", Удружење "Клуб идеја", Гусларско друштво "Старина Новак" и Удружење "Светосавље" уз подршку општине.