latinica  ћирилица
10/01/2020 |  22:21 | Аутор: СРНА

Недопустив однос власти Црне Горе према СПЦ

Директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић оцијенио је да је недопустив однос власти Црне Горе према Српској православној цркви, те да Закон о слободи вјероисповијести није њихово унутрашње питање и да БиХ има право да укаже на висок стандард који је успоставила својим законом и међудржавним уговорима.
Драган Давидовић (фото:TL) - Фото: РТРС
Драган Давидовић (фото:TL)Фото: РТРС

Давидовић је нагласио да је невјероватно да се тако нешто догодило у 21. вијеку.

- Ако смо ми у БиХ могли да донесено закон и потпишемо међудржавне уговоре између СПЦ-а и БиХ, Ватикана и БиХ, а чека се потписивање са Исламском заједницом, било би логично да се нешто слично уради и у Црној Гори - рекао је Давидовић за Алтернативну телевизију.

Он је истакао да Закон о слободи вјероисповијести, који је надавно усвојен у Црној Гори, не представља само проблем отимачине вјерских објеката изграђених до децембра 1918. године, већ и питање гробља, гробљанске цркве, односно како нека капела у неком селу може бити државна или да се у њу може увести било која конфесија да ту врши обреде.

- То је питање светиња и поништавања идентитета. Поставља се кључно питање да ли Црна Гора своју државност и свој црногорски идентитет покушава да гради кроз своју цркву, кроз свог патријарха кога ће они постављати и наметати кроз институцију која ће бити слушкиња режиму? То је питање на које је тешко одговорити, али начин на који је то урађено је невјероватан - рекао је Давидовић.

Према његовим ријечима, чињеница је да је власт у овом тренутку у великом губитку, јер је народ стао уз СПЦ, као и припадници политичких странака.

Он сматра да ће цијела Црна Гора, осим дијела политичког апарата, исказати свој револт и као израз двадесетогодишњег потискивања свега онога што је чинило идентитет српског народа Црне Горе - укидањем ћирилице, Његоша, стварањем новог језика, ревизијом историје, признавањем Косова.

Давидовић сматра да народ неће дозволити да држава уђе у посјед црквене имовине.

Он је указао и да самопроглашено Косово планира да донесе исти закон.

Говорећи о односу СПЦ и Републике Српске Давидовић је рекао да је он утемељен 1992. године, те је та хармонија настављена до дана данашњег на нивоу појединих епископа и свештеника, а посебно на нивоу патријарха Павла, а сада и патријарха Иринеја.

- Њихов долазак одражава њихов став према борби српског народа и руководству. Та хармонија у односу само расте. Између Српске православне цркве и Републике Српске нема ниједног отвореног питања - навео је Давидовић.

Он је истакао да Српска нема отворених питања ни са другим вјерским заједницама, само оно које се односи на враћање имовине и оно се односи на све - и на СПЦ и на Јевреје и на Исламску заједницу и на Католичку цркву.

- То се не може рјешавати без закона на нивоу БиХ - додао је Давидовић.

Давидовић је рекао да ученици вјеронауку оцјењују као најљепши школски предмет и да она оставља велике посљедице у дефинисању личности, националних елемената идентитета и свих других.