latinica  ћирилица
10/01/2020 |  20:00 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Дервента: Рођено девето дијете у породици Ђуричић и уједно и прва беба у 2020.

Прву бебу у Дервенти, рођену у овој години, начелник Милорад Симић даривао је златним дукатом. Ово је девето дијете у породици Владимира и Гордане Ђуричић из Велике Сочанице, у којој одраста осморо малишана.

Први становник Дервенте рођен у овој години стигао је у породицу Ђуричић као девето дијете. Мали Дамјан све је обрадовао, али највише родитеље.

- Беба је рођена трећег јануара, тешка је 3.490 грама, пород је протекао добро, без проблема, у Добоју - каже мама Гордана.

Прву бебу традиционално дукатом и мноштвом поклона даровао је начелник Дервенте Милорад Симић. И сам је, каже, одрастао у вишечланој породици са дванаесторо дјеце, па разумије све њихове потребе и проблеме.

- Онај ко има пуно дјеце тај је широке душе, то су велики људи, то је у данашње вријеме и храброст, све моје честитке овој породици којој заиста није лако - рекао је Симић.

Ђуричићи су до прије мјесец живјели без струје и у неусловној кући, без воде и купатила. Многи су изразили спремност да помогну, укључила се и општина па се њихова кућа увелико реновира. Тренутно су смјештени у бакином стану у Дервенти и једва чекају повратак у нови дом.

Начелник Симић додаје да је контактирао са чланом Предсједништва Милорадом Додиком, предсједницом Жељком Цвијановић и премијером Радованом Вишковићем и да су у кратком времену, уз финансијску помоћ из општинског буџета, кренули са адаптацијом куће Ђуричића.

Ђуричићи остварују право на дјечији и матерински додатак, а отац зарађује радећи на пилани и на дневницама. Потребан му је стални посао ради редовних примања. Због тога ће Центар за социјални рад у дервенти посредовати при његовом запослењу, док ће мајка због великог броја дјеце водити о њима бригу.

Иако им је било тешко, Ђуричићи помоћ никад нису тражили. Акцију да им се помогне покренуо је мјесни ветеринар Славиша Ђокић, па ће бројна породица ускоро да усели у условну кућу.