latinica  ћирилица
10/01/2020 |  18:49 | Аутор: ТАНЈУГ

Харадинај: Косово ће банкротирати

Ако не буде усвојен буџет за 2020. годину, Косово ће банкротирати, упозорио је данас одлазећи косовски премијер Рамуш Харадинај.
Приштина (Фото: Н1) -
Приштина (Фото: Н1)

Прошлогодишњи буџет, рекао је Харадинај, може да се користи до марта, а ако нови не буде усвојен, од априла неће постојати други правни инструменти за функционисање привремених приштинских институција.

- Без одобрења буџета за ову годину, држава ће бакротирати - изјавио је Харадинај након сједнице привремене владе.

Приштински Зери јавља да Харадинај тврди да нема препрека за функционисање институција у јануару и фебруару.

Али, према његовим ријечима, ако се исто настави у другој половини фебруара, тада ће институције ући у функционални ризик.

- Од 1. априла не постоје други правни инструменти за функционисање државе у финансијском смислу и не само да ћемо банкротирати, већ ћемо потуно да пропаднемо - упзорио је он.

Финансијска блокада у априлу

Према косовским законима, 1/12 прелиминарног буџета аутоматски се активира за јануар и фебруар, у међувремену за март, ако буџет за 2020. годину не буде изгласан у парламенту, могуће је тражити подужено трајање прелиминарног буџета за још један мјесец.

Ако процедуре не буду испоштоване, у априлу дефинитивно долази до финансијске блокаде, поновио је Харадинај.

Он је рекао да одговорност за функсионисање привремених приштинских институција има покрет Самоопредјељење, који је побједник октобарских ванредних парламентарних избора и да та странка треба да размишља о томе како даље.

Упитан да ли је добио позив да се састане са представницима Самоопредјељења или Демократским савезом Косова, ради разговора о евентуалној постизборној коалицији, Харадинај је рекао да његова Алијанса за будућност Косова није укључена у разговоре о формирању нове владе.

Рекао је да се може чути много информација о тим разговорима, али да он не зна шта се тачно дешава.

- Побједничка странка је одговорна за стварање институција, а у овом случају то су Самоопредјељење и Аљбин Курти - казао је Харадинај, уз подсјећање да су избори одржани прије три мјесеца, а да двије водеће странке, Самоопредјељење и ДСК, још не успијевају да се договоре о заједничкој влади.