latinica  ћирилица
10/01/2020 |  17:31 ⇒ 13/01/2020 | 08:24 | Аутор: СРНА

Кустендорф од 13. до 18. јануара на Мећавнику

Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф биће одржан од 13. до 18. јануара у Дрвенграду на Мећавнику.
Мокра гора - Кустендорф - Фото: СРНА
Мокра гора - КустендорфФото: СРНА

Фестивал, чији је оснивач и умјетнички директор прослављени режисер Емир Кустурица, традиционално ће окупити младе филмске ствараоце и великане свјетског ауторског филма.

Кустендорф ће свечано бити отворен 13. јануара у 19.00 часова у биоскопу Проклета авлија, након чега ће бити приказан филм "Невидљиви живот" аутора Карима Ајнуза.

У поноћ за дочек православне Нове године наступиће руска група Хетерс.

Другог дана фестивала, 14. јануара, биће приказан филм "Људски капитал" аутора Паола Вирција и филм "Живјети за пјевање" аутора Џони Ма, док ће у поноћ наступити Џамбо Агушеви оркестар из Сјеверне Македоније.

У сриједу, 15. јануара, биће приказани филмови "Сан" Пурише Ђорђевића, "Сви смо ми морнари" аутора Мигела Анхела Муле и "Умријећеш са двадесет" Амжада Абу Алале, а у поноћ ће наступити Дејан Петровић биг бенд.

Филм "Јутро" Пурише Ђорђевића биће представљен четвртог дана фестивала, 16. јануара, након чега ће бити приказани "А.С./25/" аутора Милене Грујић и "Синоними" Надава Лапида.

Посљедњег фестивалског дана биће приказан филм "Ивана Грозна" аутора Иване Младеновић и филм "Посед" Тијага Гведеса.

Церемонија затварања фестивала и додјела награда биће одржани 18. јануара у 22.00 часа.

Ретроспектива великана ове године биће посвећена редитељу Пуриши Ђорђевићу, као и италијанском редитељу Паолу Вирцију.

У категорији Нови аутори биће представљена три нова филмска умјетника, међу којима и Милена Грујић из Србије са филмом "А.С./25/" и Мигела Анхела Моулете из Перуа са филмом "Сви смо ми морнари", "Од сутра почињем да" Ивана Марковића и Вуа Линфенга.

У Савременим тенденцијама биће приказани филмови "Невидљив живот" редитеља Карима Ајнуза, филм "Синоними" редитеља Надала Лапида, филм "Језеро дивљих гусака" редитеља Дијао Јинана.

У тој категорији биће приказани и филмови у режији Мехдија Барсаоуија, филм "Живјети и пјевати" редитеља Џони Ма, као и филм "Умријећеш у двадесетој" Амжада Абу Алала.

Редитељи филмова биће и гости фестивала, а биће одржане и мајсторске радионице.

У оквиру пратећег програма, биће приказан филм редитеља Иване Младеновић "Ивана Грозна", а током трајања фестивала у Андрићграду биће представљен избор радова из Куће легата под називом "Модерна".

Током фестивала, а након пројекција и радионица, наступиће руска група Хетерс, састав из Сјеверне Македоније Џамбо Агушеви оркестар, француско-румунско-пољски састав Клик хир, као и Дејан Петровић биг бенд и Лав хантерс из Србије.

Овогодишњи 13. Кустендорф, према најави Емира Кустурице, биће посвећен редитељима.

Према његовим ријечима, идеја је да ово буде фестивал редитеља и да се концентрише на ауторе који пролазе тежи период у развоју филмске умјетности.

У такмичарском програму биће приказан 21 филм домаћих и страних аутора.

За фестивалске награде - Златно, Сребрно и Бронзано јаје такмичиће се филмови младих режисера из Кине, Румуније, Бјелорусије, Мађарске, Бугарске, Украјине, Швајцарске, Србије, Израела, Шпаније, Пољске, Ирана, Хрватске и Француске.

Међународни жири фестивала чиниће италијански редитељ, писац и продуцент Паоло Вирци, француски писац и сценариста Тонино Бенаквиста и шаховски велемајстор Владислав Ткачијев.

Награду за најбољу фотографију "Вилко Филач" додијелиће француски директор фотографије Мишел Аматје.

Тринаести Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф биће одржан у организацији продукцијске куће Раста интернешнел и под покровитељством Министарства културе и информисања Србије, Мећавник града и ТНСО.