latinica  ћирилица
10/01/2020 |  15:19 ⇒ 17:42 | Аутор: РТРС

Удружење дистрофичара Приједор добило просторије, али неусловне

Приједорско Регионално удружење дистрофичара добило је своју просторију, коју им је, уз сагласност Градске управе, уступило Удружење параплегичара. Међутим, просторија није прилагођена инвалидним лицима, нема санитарни чвор, воду, ни гријање. Из овог удружења, али и Фонда за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида Републике Српске, апелују на људе добре воље да им помогну у адаптацији просторија.

Иако постоје архитектонске баријере, а простор, уступљен од Удружења параплегичара, има свега 15 метара квадратних, члановима Регионалног удружења дистрофичара у Приједору, кажу „срце је као Русија“. Срећни су, јер је та просторија, за њих прилика за социјализацију, што је и примарни циљ. Међутим, неприлагођен простор, без адекватних услова за инвалидна лица, отежава почетак рада овог удружења.

- Простор од самих улазних врата мора бити адаптиран, а нема ни санитарног чвора ни воде. Међутим, надамо се да ће то уското бити реализовано јер смо послали захтјев за одобравање средстава Градској управи и градоначелнику - истиче Дејана Вујновић, извршни директор Регионалног удружења дистрофичара Приједор.

Једнократна новчана помоћ за ово удружење стигла је из Фонда за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида Републике Српске. Међутим, то није довољно.

- Фонд им је у оквиру законских могућности помогао и дозначио им је једнократну новчану помоћ која сигурно није довољна да би се ове просторије привеле намјени. Можда је прилика да позовем све људе добре воље да помогну ово удружење да се наведене ова просторија адаптира - каже Ранко Вучковић, директор ЈУ Фонд за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида Републике Српске.

У свом простору, чланови регионалног удружења дистрофичара планирају одржавање креативних и едукативних радионица. Надају се увођењу персоналне асистенције и обезбјеђењу транспорта за инвалидна лица, али за почетак, адекватним условима у уступљеној просторији.