latinica  ћирилица
10/01/2020 |  15:18 ⇒ 17:25 | Аутор: РТРС

Награђена гимназијалка из Требиња - "пјесму Српској писала срцем"

Ученица другог разреда Гимназије "Јован Дучић" у Требињу Романа Рогановић освојила је прву награду на конкурсу Републичког педагошког завода за најбољи литерарни рад поводом Дана Републике Српске.

Романина пјесма "Република Српска - својој дјеци" изабрана је као најбоља међу пристиглих 68 литерарних радова из 32 средње школе.

Од свих награда за литерарне радове које је Романа Рогановић добијала до сада, ова посљедња јој је, каже, најдража. Писана је посебним поводом, за посебан датум који у њеном граду и за њену породицу, то наглашава, има изузетан значај.

Родољубива пјесма, коју је Романа посветила својој Републици Српској, није дуго настајала. Писала је, каже срцем, а када тако пише онда је инспирација јача, а поруке јасније - истиче ова шеснаестогодишњакиња.

Романа још није одлучила који ће факултет бити њен избор. Каже - има још временa. Двије године су пред њом. А, с обзиром на то да је свестрана, размишља или о француском језику, који је њена посебна љубав, или електротехници.

Шта год одлучи, каже, зна да ће студирати у Републици Српској или Србији. И, жели да, након студија, свој живот веже за Републику Српску и у њој се остварује и на професионалном и приватном плану.