latinica  ћирилица
10/01/2020 |  14:43 | Аутор: СРНА

Лондон се спрема да уводи санкције након Брегзита

Велика Британија се спрема за спровођење новог оквира санкција послије Брегзита, а британски министар спољних послова Доминик Раб планира за замрзне средстава држављана Либије, Сјеверне Кореје, Русије и других земаља које Лондон сматра одговорним за кршење људских права, пише "Фајнаншел тајмс".
Лондон (фото: www.huffingtonpost.co.uk) -
Лондон (фото: www.huffingtonpost.co.uk)

Према упућеним изворима, међу лицима којима ће бити уведене санкције могу се наћи и држављани Саудијске Арабије, државе која је, како је у свом извјештају навела специјални извјестилац УН за вансудска погубљења Агнес Каламард, одговорна за убиство на основу међународног закона о људским правима.

Очекује се да ће нови режим британских санкција ступити на снагу сљедећег мјесеца, одмах након Брегзита, који је планиран за 31. јануар.

Раб тврди да ће излазак из ЕУ омогућити Великој Британији да удвостручи напоре у борби против кршења људских права и да покаже да је способна за руковођење чак и након Брегзита, јавио је Спутњик.

Он је истакао задовољство Британије због могућих заједничких напора са Канадом и САД, које већ дуго спроводе политику санкција, како би основали неку врсту продуктивне западне коалиције за санкције