latinica  ћирилица
10/01/2020 |  13:36 ⇒ 14:09 | Аутор: СРНА

Митрополит Амфилохије: Народни протести све до повлачења спорног Закона

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије поручио је властима да народни протести неће стати све док не буде повучен Закон о слободи вјероисповијести, који представља удар на Српску православну цркву /СПЦ/.
Митрополија црногорско-приморска (фото:nspm.rs) -
Митрополија црногорско-приморска (фото:nspm.rs)

Митрополит црногорско-приморски истакао је да је предсједник Црне Горе Мило Ђукановић "на челу цијеле приче око доношења Закона".

- Нема ту никакве сумње, Ђукановић је на челу цијеле приче. Зато ја њега често пута и позивам да га крстим. Када се крсти, биће много мудрији, паметнији - рекао је митрополит Амфилохије за Вијести.

Митрополит је навео да Ђукановић пјева о вјечној Црној Гори, а укида све оно што је вјечно у Црној Гори, на чему је саграђена.

- Надам се у Бога да је то пролазна болест и да ће поново Црна Гора, и црногорска власт, да се врати сама себи, памети својој, мудрости, оно на чему је све саграђено од Светог Јована Владимира до Светога Петра и Светог Василија - рекао је митрополит Амфилохије.

Митрополит црногорско-приморски поновио је да би Влади Црне Горе било "најпаметније да што прије схвати да након великог народног отпора повуче закон".

- То није отпор политички диригован, него то проговара из бића народа. Ово ће се наставити, нема никакве сумње, све дотле док они тај безумни закон не повуку. То није никаква побједа. То је побједа правде, Божије истине, побједа изворне, исконске Црне Горе, Зете, Дукље. Побједа онога што је најсвјетије у Црној Гори кроз вијекове - рекао је владика Амфилохије.

Митрополит црногорско-приморски је навео да Епископски савјет припрема иницијативу за оцјену уставности закона, те подсјетио да су адвокати из Београда већ поднијели захтјев за оцијену уставности, на чему им је захвалио.

Упитан да ли иза народних скупова и литија по црногорским градовима стоје политичке партије, као што то дио опозиције себи покушава да припише, владика Амфилохије је поновио да то апсолутно нема никакве везе са политиком.

- Апсолутно није политичка прича. Ово је прича исконска, народна прича и они то треба да схвате и повуку безумни закон и донесу законе какви се доносе широм Европе. То је једини закон такве врсте у Европи - рекао је митрополит Амфилохије.

Митрополит Амфилохије указао је да се новим законом, осим отимања Цетињског манастира и манастира Мораче, стварају и услови за отимање земље у Буљарици.

- То је у духу овога закона. Не само Буљарица, него и све друге светиње - рекао је митрополит црногорско-приморски.

Закон о слободи вјероисповијести предвиђа да држава постаје власник свих вјерских објеката изграђених до децембра 1918. године уколико се не утврди да је нека од вјерских заједница стварни власник.

Усвајање тог закона наишло је на отпор вјерника СПЦ у Црној Гори због чега су организовани масовни протести широм земље, као и у појединим градовима у Републици Српској и Србији.