latinica  ћирилица
10/01/2020 |  12:31 ⇒ 12:44 | Аутор: СРНА

Околић: Надлежни већ разматрају случај Ханића

Замјеник министра одбране у Савјету министара Мирко Околић изјавио је Срни да је у надлежне органе Министарства већ упућен на разматрање случај припадника Оружаних снага Суље Ханића, који је на Божић величао команданта такозване Армије БиХ у Сребреници Насера Орића и убиства Срба у српском селу Кравица 1993. године.
Мирко Околић -
Мирко Околић

Околић је истакао да ће ресорно министарство, у складу са Кодексом о понашању припадника Оружаних снага и Министарства одбране, учинити све да предуприједи могуће инциденте, попут посљедњег који је изазвао Ханић.

- Упознат сам о том дешавању. То је било преко друштвених мрежа, што је веома тешко спријечити иако постоји Кодекс понашања припадника Оружаних снага и Министарства одбране - рекао је Околић.

Околић каже да су, нажалост, и неки други припадници Оружаних снага БиХ раније злоупотребљавали друштвене мреже на овакав или сличан начин.

- Инспекторат је добио задатак да испита и овај случај и да, у складу са Кодексом, предложи адекватне мјере. Какве ће те мјере да буду, то ћемо тек да видимо. У сваком случају, ми ћемо на спречавању таквих девијација радити веома озбиљно и учинити све да више до сличних инцидената не долази - нагласио је Околић.

Припадник Оружаних снага БиХ Суљо Ханић на Божић, 7. јануара, објавио је на свом Фејсбук профилу пјесму "Ко на Божић у Кравицу дође" која велича команданта такозване Армије БиХ у Сребреници Насера Орића и убиства Срба у српском селу Кравица 1993. године.

Срна посједује фотрографије које потврђују да ово није први пут да Ханић износи овакве ставове или их јавно подржава на друштвеним мрежама.

На Божић 1993. године муслиманске снаге под командом Орића упале су у Кравицу и убиле 49 Срба, раниле 80 српских цивила и војника, а седам их је нестало, од којих пет још није пронађено.

На Божић је село опљачкано и запаљено је 688 српских кућа на ширем подручју Кравице. Уништено је око 2.000 помоћних и 27 друштвених објеката.

Око 1.000 становника остало је без домова у једном дану и кроз сметове се пробило према Дрини, избјегавши сигурну смрт преласком у Србију.

Без једног или оба родитеља остало је 101 дијете.

Ни оптужницом према којој је суђено Насеру Орићу у Суду БиХ није био обухваћен злочин у Кравици, као ни остали почињени над Србима у средњем Подрињу.