latinica  ћирилица
10/01/2020 |  10:52 | Аутор: СРНА

Бањалука: Од грађевинских дозвола 14,5 милиона КМ

У буџет града Бањалука је током прошле године по основу уређења грађевинског земљишта и ренте уплаћено 14,55 милиона КМ, односно седам одсто више од планираног, захваљујући појачаној станоградњи.
Градска управа Бањалука (фото: banjaluka.rs.ba) -
Градска управа Бањалука (фото: banjaluka.rs.ba)

Према подацима градског Одјељења за просторно уређење, у Бањалуци је тренутно активно 98 градилишта, што је и довело до појачаних уплата.

- Прошлогодишњим буџетом, ови приходи су били планирани у износу од 13,6 милиона КМ, али је због појачаних грађевинских активности по овом основу уплаћено 14,55 милиона КМ - рекли су Срни у Одјељењу за просторно уређење.

Према њиховим подацима, у редовним поступцима током протекле године издата је 441 грађевинска дозвола.

- У исто вријеме, у оквиру поступка легализације, издата је 421 накнадна грађевинска дозвола и 141 рјешење о легалности за објекте који су изграђени прије 1980. године - истичу из надлежног Одјељења.

У међувремену, добри резултати забиљежени су и у оквиру новог, једношалтерског система за издавање грађевинских дозвола који омогућава да инвеститори, било да су питању фирме или појединци, на једном мјесту добију све неопходне сагласности комуналних предузећа у процесу градње.

Током прошле године посредством овог система запримљена су 423 захтјева за грађевинске дозволе и 942 за издавање локацијских услова.