latinica  ћирилица
10/01/2020 |  09:40 ⇒ 12:45 | Аутор: СРНА

Припадник Оружаних снага на Божић величао Орићеве злочине над Србима у Кравици

Припадник Оружаних снага БиХ Суљо Ханић на Божић, 7. јануара, објавио је на свом Фејсбук профилу пјесму "Ко на Божић у Кравицу дође" која велича команданта такозване Армије БиХ у Сребреници Насера Орића и убиства Срба у српском селу Кравица 1993. године.
Непримјерен садржај на друштвеним мрежама - Фото: СРНА
Непримјерен садржај на друштвеним мрежамаФото: СРНА

- Еј ко на Божић у Кравицу дође, Насер Орић - није Карађође. А кад видјеше са свих страна пуца, стадоше им у грудима срца... Нема више гнијезда душманскога, баш на Божић огријала Бога. Мјесто попа што свети водицу, дошетао Насер у Кравицу - ријечи су, између осталог, пјесме коју је објавио Ханић.

Ово није први пут да Ханић износи овакве ставове или их јавно подржава на друштвеним мрежама, о чему Срна објављује фотографије.

На Божић 1993. године муслиманске снаге под командом Орића упале су у Кравицу и убиле 49 Срба, раниле 80 српских цивила и војника, а седам их је нестало, од којих пет још није пронађено.

На Божић је село опљачкано и запаљено је 688 српских кућа на ширем подручју Кравице. Уништено је око 2.000 помоћних и 27 друштвених објеката.

Око 1.000 становника остало је без домова у једном дану и кроз сметове се пробило према Дрини, избјегавши сигурну смрт преласком у Србију.

Без једног или оба родитеља остало је 101 дијете.

Ни оптужницом према којој је суђено Насеру Орићу у Суду БиХ није био обухваћен злочин у Кравици, као ни остали почињени над Србима у Средњем Подрињу.

Тонка Милошевић из Кравице, којој је убијено више чланова породице, рекла је раније да тешко може да опише како је изгледало божићно јутро у Кравици 1993. године.

- Пуцало је са свих страна. Некако се формирао збјег и кренули смо кроз сметове према Дрини. Било је и рањених и дјеце у колони која се споро кретала, али смо некако прешли брда и стигли до Дрине одакле смо евакуисани у Србију и тако се спасили - присјећа се Милошевићева.

Радмила Николић, која је изгубила супруга, брата и још десет чланова породице у Кравици прије 26 година, присјећа се напада на ово село.

Она каже да се пуцало са свих страна и да су муслимански војници, када су видјели да групе цивила бјеже, добили наредбу да обуставе пуцњаву и штеде муницију и да цивиле хватају живе и кољу.

Николићева је нагласила да су чланови породица убијених Срба изгубили повјерење у рад правосуђа БиХ.

- Доста је игре са нашим стрпљењем. Такво правосуђе нам не треба и треба га укинути, а злочинце ће стићи Божија казна - поручила је Николићева.