latinica  ћирилица
10/01/2020 |  09:15 | Аутор: СРНА

Слиједи замјена скоро половине амбасадора Србије

У наредним мјесецима очекује се велико освјежавање дипломатско-конзуларне мреже Србије, јер скоро половини амбасадора истиче мандат и требало би да буду именовани нови, пишу београдске Вечерње новости.
Министарство спољних послова Србије - Фото: ПОЛИТИКА
Министарство спољних послова СрбијеФото: ПОЛИТИКА

Лист наводи да Србија тренутно има амбасаде у 69 држава и седам сталних мисија при међународним организацијама, а прошле године већ је замијењено десетак амбасадора и генералних конзула.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић потврдио је за лист да ускоро слиједе именовања 30 амбасадора или генералних конзула и да више неће бити оних који су пробили мандат од четири године.

Дачић је навео да је ријеч о редовној процедури, те да није још било конкретних договора о томе ко ће гдје ићи, али да очекује да ће бити отворен простор за каријерне дипломате.

Лист наводи да су на списку дипломата којима је мандат или истекао или је при крају и амбасадори у кључним свјетским центрима - Кини и САД.

Промјене се очекују и у неким од сталних мисија Србије при значајнијим међународним организацијама, па се очекује и одлазак сталног представника Србије при УН у Њујорку Милана Милановића, који је на тој позицији скоро седам година, као и амбасадор при НАТО-у Момир Удовички који је на том положају више од пет година.