latinica  ћирилица
10/01/2020 |  07:59 ⇒ 11:34 | Аутор: СРНА

Конгрес ограничио Трампова ратна овлашћења

Представнички дом Конгреса САД усвојио је резолуцију чији је циљ да ограничи овлашћења америчког предсједника Доналда Трампа за покретање војних поступака против Ирана.
Конгрес Сједињених Америчких Држава (Фото: Sputnik/Flickr) -
Конгрес Сједињених Америчких Држава (Фото: Sputnik/Flickr)

Посланици су јуче гласали усљед појачаних тензија након што је амерички дрон прошле седмице извршио напад на Међународни аеродром у Багдаду у којем је погинуо ирански генерал Касем Солејмани, на шта је Иран одговорио ракетним нападима на америчке базе у Ираку.

Резолуцију су подржала 224 посланика, док је 194 гласало против, јавио је Ен-Би-Си Њуз.

Предсједавајући Представничког дома Ненси Пелоси је прије гласања критиковала убиство Солејманија, уз напомену да ће усвајање резолуције послати јасну поруку Трампу да не би требало да предузима даље војне мјере против Ирана.

Резолуцијом је предвиђено да предсједник одустане од употребе војне силе против Ирана, осим у случају да Конгрес објави рат, изда посебно одобрење или у случају да је неопходно да се САД одбране од непосредног напада.

Из Бијеле куће је касније синоћ саопштено да резолуција "доводи у заблуду" и да предсједник САД има право и дужност да "заштити државу и народ од тероризма".