latinica  ћирилица
09/01/2020 |  15:50 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Потписан Споразум о сарадњи у области дигиталне трансформације

Сарадња Републике Српске и Србије потврђена је данас и Споразумом о сарадњи у области дигиталне тарнсформације, потписаним у Влади Српске. Потписивању су присуствовали и премијери Радован Вишковић и Ана Брнабић.

Споразум о дигиталној трансформацији наставак је сарадње, на основу меморандума, потписаног прошле године између Српске и Србије. Тежимо успјесима које је остварила Србија у овој области, истакао је министар овог ресора Срђан Рајчевић, објаснивши да споразум обухвата већи број сегмената у дигиталној трансформацији.

- Између осталог информациону безбједност, у домену електронске управе, електронског сервиса итд. Овај споразум представља синхрониазацију напора двије државе Српске и Србије у области дигиталне трансформације - рекао је Рајчевић.

Програм знања дигиталне трансформације, Србија је одлучила да подијели са земљама региона, а међу њима прво с Републиком Српском. Бројна су искуства које Србија има у увођењу система е-беба, е-катастар,е-упис, систем локалних пореских администрација.

Директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Србије Михаило Јовановић је изразио задовољство што је овај споразум потписан данас када се обиљежава Дан Републике.

- Грађанима и привреди,и министарству желимо да ове године развију што више услуга за грађане и привреду - додао је Јовановић.

Примјеном дигиталне трансформације у Српској, 2020. биће исписана великим словима у научно технолошком развоју, с обзиром на то да је споразум потписан на њен 28. рођендан.