latinica  ћирилица
09/01/2020 |  15:39 | Аутор: СРНА

Биковић: Подвиг бораца Српске обавезује српски народ на јединство (ВИДЕО)

Драмски умјетник из Србије Милош Биковић рекао је данас у Бањалуци да су борци Републике Српске учинили подвиг дајући своје животе за слободу и истину и допринијели васкрсењу цијелог српског народа.
Милош Биковић-Дан Републике Српске - Фото: РТРС
Милош Биковић-Дан Републике СрпскеФото: РТРС

Биковић је истакао да тај подвиг обавезује српски народ на јединство, те данас са Србима из Републике Српске славе не само Срби из Београда, Новог Сада, Вршца, Ниша, него и из Москве, Чикага, Беча, Сиднеје и свих других мјеста у којима живе.

- Бранећи Српску, ви сте бранили српство, а бранећи Косово и Метохију, те Српску цркву у Црној Гори не бранимо црквена здања, него свој интегритет, право на живот, бранимо свој дух - рекао је Биковић обраћајући се гостима у Бањалуци на Свечаној академији поводом обиљежавања Дана Републике.

Он је рекао и да је скупа била историја српског народа, да би се сада тек тако предала и тек тако заборавила.

- Бити Србин никада није било лако, а данас је као никада до сада јасно да се српски народ налази на бранику православља - рекао је Биковић.

Према његовим ријечима, снагу да стоји на бранику православља, српском народу даје дух светосавља, који се осим литургијом његује и културом.

- Када напустимо дух светосавља, ми се гушимо у декаденцији и примитивизму и корупцији. Без тог духа, његованог духовношћу и културом, ми као и да не личимо на Србе. Тај дух није резервисан само за православне Србе, него и за нашу браћу муслимане, католике и Јевреје, као и за све оне који у миру и љубави желе са нама комад неба - рекао је Биковић.

Он је истакао значај одржавања сјећања на живот и рад Светог Саве, који је, као и многи млади данас који одлазе из своје земље у потрази за знањем или материјалним статусом, отишао из Србије у Свету Гору, али се увијек враћао у отачаство, издижући Српску цркву на виши ниво, док јој није обезбиједио и самосталност.

Биковић је напоменуо да данас светосавски дух освјетљава отачаство које Срби носе са собом у свим сеобама и одласцима, да би га сачували и да би му се могли враћати, те обнављати и њега и себе.

- Уграђен је тај дух и у темеље Републике Српске, јер светосавље је упориште нашег идентитета - рекао је Биковић.

Он је напоменуо да Срби расијани по свијету могу да буду велика пријетња за опстанак српског народа, али и његова снага.

- Ако развијемо платформу и омогућимо тим људима да допринесу својој земљи, те да у њима развијемо стваралачки и државотворни дух, управо то може бити наша предност у њиховом одласку. Оно што треба да им пружимо је душевна храна – култура - рекао је Биковић.