latinica  ћирилица
09/01/2020 |  07:10 ⇒ 07:11 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Нико у БиХ не треба да има ништа против Дана Републике

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је да је за све из Републике Српске који раде у институцијама у Сарајеву данас празник и да очекује да славе тај дан као дан Републике Српске.
Зоран Тегелтија  (Фото:PrtScr/bht) -
Зоран Тегелтија (Фото:PrtScr/bht)

- Ово је велики дан, дан наше среће и радости обиљежавања Дана Републике и мислим да би сви други у БиХ требали тако да се осјећају. Не морају да дијеле нашу љубав према Републици Српској ако је немају, али не би требали да имају било шта против наше среће и задовољства да обиљежавамо Дан Републике - рекао је Тегелтија.

Он је за АТВ изјавио да су запослени у институцијама у Сарајеву из Републике Српске у много тежој позицији него грађани Српске јер ће морати одвојити слободан дан или дан од годишњег одмора да би прославили Дан Републике, те да му је жао што је тако, али да ће покушати да се избори за њихова права да 9. јануара прослављају као Дан Републике и да не морају да одвајају дан од годишњег одмора.

- Морамо схватити да нико никоме у БиХ не треба да квари његове празнике. Ово нису празници усмјерени против било кога, ово су наши празници, празници Републике Српске - рекао је Тегелтија.

Тегелтија је нагласио да је Дан Републике тренутак када треба застати, погледати око себе, цивилно друштво, јединице МУП-а Српске и рећи - да ово смо направили ове године, до сљедећег рођендана морамо бити још опремљенији и као друштво богатији.

Тегелтија је свима у Републици Српској честитао Дан Републике - 9. јануар, свима који славе Светог Стефана пожелио сретну славу, те позвао све који су у могућности да дођу у Бањалуку и буду на свечаности.

На питање колико је тешко представљати Српску у Сарајеву, рекао да ће то тек видјети, али да сматра да је најтежа година прошла, када су се успјели изборити да Српску у Сарајеву представљају они које су грађани Републике Српске и бирали на изборима.

- Мислим да је ово наук за све сљедеће изборе и да Српску морају да представљају они који су побиједили у Републици Српској н- рекао је Тегелтија.

Истакао да је сасвим сигурно да коалиција која има двотрећинску већину у Републици Српској има довољно капацитета да заштити интересе Српске и у Представничком дому и у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ и у Савјету министара.

- То је за нас најважније питање у овом тренутку, а колико ће нама бити тамо тешко или лако, зависи много и од наших партнера и друга два народа колико ће бити спреми да заједнички градимо. Ми смо ту да радимо и градимо, али нисмо спремни одрећи се било чега што нам је дефинисано уставом и што су наше изворне надлежности - рекао је Тегелтија.

Истакао је да му је жао што опозиција није прихватила позив СНСД-а да се у Представнички дом иде са 13 посланика, али да је важно да Српска има своје капаците и без тих 13 и у Представничком дому и у Дому народа и у Савјету министара и у српском члану Предсједништва БиХ.

Према његовим ријечима, свима је било јасно да терет дијељења власти пада на СНСД, али да је њима од тога било много важније да имају јединствен став Републике Српске у Сарајеву, свјесни свих изазова који се тамо могу десити.

Он је истакао да је поражавајућа порука за Републику Српску коју опозиционе странке из Српске шаљу из Сарајева гдје показују једно лице, а институције Српске представљају у најгорем могућем свјетлу.

- Ово што се десило са Пословником о раду у Парламентарној скупштини БиХ, дај Боже да не будемо имали проблема са тим, само треба чекати који ће бити повољан тренутак када ће наћи погодне људе из Српске да злоупотријебе управо то што је створена претпоставка измјеном тог пословника - рекао је Тегелтија.

Он је поручио да грађани морају да пазе кога бирају када гласају за Представнички дом парламента БиХ.

- Поруке да вам неко окрене леђа, да вам сруши пословник који вам није срушио /некадашњи високи представник Мирослав/ Лајчак својим измјенама, а онда ви срушите тај пословник и узмете једну могућност заштите интереса Републике Српске - рекао је он.

- Не пада ништа на обичним темама, постоји увијек у једном сазиву парламента једна или двије, пет или 10 тачака гдје се показује јединство, а ово да ли ћете гласати за неке резолуције, ратификацију неких споразума... то ће се и тако и тако изгласати - рекао је Тегелтија.

Тегелтија је нагласио да се не прави јединство на редовним тачкама или текућим питањима, него да се једниство прави на тешким темамама попут резолуције о војној неутралности.

"Побјегну са сједнице када се разговара о војној неутралности, а онда дођу у Сарајево да држе лекцију онима који су гласали за војну неутралност Српске.
Тамо праве дивну атмосферу, другарску, колегијалну, а у Народној скупштини чупају микрофоне, уносе пиштаљке, звижде када говори српски члан Предсједништва итд. То је поражавајућа порука за Српску", рекао је он.

Говорећи о свом раду на мјесту министра финансија у Републици Српској, Тегелтија је рекао да је, када је Додик други пут дошао на мјесто предсједника Владе Републике Српске 2006. године јавни дуг Републике Српске био око 58 одсто, а да је граница била 60 одсто.

Према његовим ријечима, тада Република Српска нити општине нису могле да се задуже ни за један пројекат.

"Мислим да ће јавни дуг на крају ове године бити 37 одсто, а замислите колико је у међувремену пројеката финансирано, колико је изграђено објеката", истакао је Тегелтија.

Он је указао на покушај "да се Република Српска послије поплава /2014. године/ практично финансијски угуши".

- Овдје сви знају добро о састанцима којих је било у амбасадама и како се то договаралао са опозицијом - `ето ми смо све то заблокирали, они не могу издржати до краја године финансијски, ми ћемо вас довести на власт`. Мени је погубна чињеница да постоји неко из Републике Српске ко је био спреман да буде дио сценарија који су кереирале међунардне финансијске институције - навео је Тегелтија.

Истакао је да је Влада Републике Српске тада у најтежем периоду преузела финансирање пензија из буџета Републике Српске.

- Издржали смо шок свјетске економске кризе и шок поплава 2014. године које су нам појеле један цијели буџет и ми смо са крајем 2017. године стабилизовали наше јавне финансије, показали да могу да функционишу без међународних финансијских институција и од тада 2018, одлична 2019, ја се надам и 2020. година која ће онда омогућити, прије свега Влади и Народној скупштини Републике Српске да доносе многе одлуке које ће побољшати живот и стандард и пензионера и борачких и социјалних категорија - рекао је Тегелтија.

Према његовим ријечима, сва капитална улагања кроз инфраструктуру стварају сигурност да Влада може ући у преговоре са међународним финансијским институцијама за додатна средства и изградити оно што је потребно.

- Сви знамо да је у овом тренутку нама најважнији приоритет ауто-пут према Србији преко Бијељине, Брчког, Модриче и јако смо заинтересовани да спојимо и ауто-пут у дијелу Коридора `Пет це` и када се заврши мост у Градишци, ми смо већ урадили пола свог пројекта изградње мреже ауто-путева у Републици Српској - нагласио је Тегелтија.